Мнозина обичат да се шегуват, да се посмеят или да направят номер на някого, но в един ден в годината с това се занимават всички.

Има няколко версии защо този ден е 1 април. Едни приписват зараждането на празника на древния Рим, където в средата на февруари празнували Празника на глупците (Festus Fatuorum).

Ден на шегата или лъжата празнуват и в много страни по света, макар и не винаги точно на 1 април. Обикновено се свърза с началото на пролетта.

Във Франция наричат този обичай "априлска риба". Произходът му свързват с времето на Карл IX, който през 1564 година издал декрет да се пренесе началото на годината от 1 април на 1 януари, въвеждайки Григорианския календар.

На следващата година много от поданиците изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април - в знак на протест или оставайки верни на традицията. Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието "априлска риба" е напълно достойно за подобни шеги. Традицията още е жива.

В други страни този ден се нарича "Ден на лъжата". В Нова Зеландия, Великобритания, Австралия и Южна Африка шеги се правят само до обяд. Всеки, който се пошегува в друго време от деня получава псевдонима "Априлски глупчо".

В Ирландия, Италия, Южна Корея, Япония, Русия, Германия, Канада и САЩ шегата властва през целия ден.

Подбрахме част от сентенциите на известни световни творци, които доказват, че точно отношението им към смеха е в основата на тяхната житейска философия.

И както Чудомир обичал да казва: "Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж", така че весел 1 април!

• Дори само един ден без усмивка и смях, си е чиста загуба на време. - Чарли Чаплин
• Ако изгубите силата на смеха, вие губите силата на мисълта. - Кларънс Дароу
• Смеха - и глухите го чуват и слепите го виждат... - Радой Ралин
• Смейте се до просълзяване! Важи и за оптимисти, и за песимисти. - Станислав Йежи Лец
• Ако можете да се смеете на нещо, можете и да живеете с него. - Ерма Бомбек
• Смехът е слънцето, което пропъжда зимата от лицето на човек. - Виктор Юго
• Със смях може не само да си продължите живота, но и да породите нов. - Генадий Малкин
• Човек не престава да се смее, защото е остарял. Човек остарява, защото престава да се смее. - Найкъл Причард