Черните котки носят нещастие или никога не бива да минаваш под стълба, защото носи лош късмет. Още като деца всички сме чували подобни истории, а също и методите как да се предпазим - да се завъртим три пъти в кръг, да хвърлим камък зад гърба си и т.н. За някои това са просто забавни суеверия и измислици, но други ги приемат изключително насериозно, от страх да не предизвикат съдбата.

Един предмет обаче е рекордьор от гледна точка на различните суеверия, които битуват относно него - това е часовникът. В следващите редове ще ви разкажем едни от най-странните вярвания, които хората са имали преди векове, а някои от тях са запазени и до днес. Вижте кои са те:

1.Когато часовникът спре да работи

Какво ще си помислите, ако часовникът ви спре да работи? Вероятно, че е време да смените батерията. Както обаче знаете кварцовите механизми се появяват относително скоро, а суеверието, за което ще ви разкажем е било особено популярно преди около два века. Тогава часовниците са били механични и майсторите с голяма прецизност изработвали на ръка сложния механизъм, който позволява на стрелките да отмерват времето. Затова хората вярвали, че майсторите часовникари буквално влагали част от душата си в своите творения. Ако часовникът се повредил, смятали че и малко късче от душата на майстора си отивало с него.

2. Когато развален часовник проработи отново

Неотдавна, в някои страни са имали традиция да спират часовника, когато човек почине. По този начин се отбелязвал краят на неговия житейски път и часът, в който това се е случило. Подобно на начина, по който днес часът на смъртта  се установява от медиците.

Ако часовникът започне да работи отново или се чуе часовников звън, това се смятало за изключително лош знак. Според хората, това предвещавало, че смъртта ще споходи някой от близките на покойника. Разбира се, днес няма никакви доказателства за подобна връзка между двете събития, но тогава един случаен звън е имал силата да изплаши някого до смърт.

3. Не бива да подаряваме часовник

Със сигурност сте чували това суеверие, тъй като от е много популярно и днес. Смята се, че ако подарите този красив аксесоар на някого, той започва да отмерва времето, в което ще бъдете заедно. Според хората, които вярват в тези мистични истории, ако подарите часовник на близък човек или на партньора си, това означава, че много скоро ще се скарате с приятеля или ще се разделите с половинката.

По-интересното обаче е от къде произхожда това вярване. Според запознатите, то произлиза още от Древен Китай и се появява случайно. Оказва се, че когато знаците, обозначаващи думите “подарявам” и “часовник”, се свържат, се получава комбинация, която означава “погребение”. От там се смята, че подареният часовник може да отмерва и оставащия живот на притежателя му. Звучи много зловещо, затова и в съвременен Китай, хората все още избягват да правят подобни подаръци.

Ако не сте от хората, които се притесняват от подобни суеверия обаче, да си купите хубав часовник или пък да го подарите е проява да отличен вкус.

Вдъхновена от: https://timedix.bg/blog/zashto-ne-se-podarqva-chasovnik/