Да се запознаеш в интернет с бъдещата си половинка, вече не е толкова рядко. Рядкост обаче се оказва истината, която споделят хората, които търсят запознанство в нета. Кои са тези неща, за които най-много се лъже?

Популярният сайт за онлайн запознанства OK Cupid публикува свое собствено проучване, базирано на статистиките на потребителите в сайта, сравнени с официалните данни на американските статисти. Ето и големите лъжи:

Номер 1:

“Висок съм над 180 см”.
Истина: “Обикновено хората са с около 5 сантиметра по-ниски, от това, което твърдят”.

Интересно е също, че и жените са склонни да преувеличават ръстовите си данни, макар че по-ниските жени са по-желани като цяло (за разлика от мъжете).

Номер 2:

“Правя по 100 000 долара годишно”.
Истина: “Хората са много по-бедни, от това, което твърдят”.

Доходите са втората характеристика, с която най-често се спекулира в сайтовете за запознанства, което не е чудно с оглед на обществото, в което модерният човек живее. Сигурно са доста по-малко хората, които биха излъгали за това, колко книги са прочели. Оказва се, че парите имат голямо значение. Капитализъм, какво да се прави. 

Номер 3:

“Ето актуална снимка”.
Истина: “Колкото по-добре изглежда снимката, толкова по-стара е тя”.

Тази снимка, например, е била на две години в момента, в който е качена на сайта. Как е било определено това? Лесно, повечето от модерните фотоапарати записват служебна информация към всеки заснет файл – дата, размери, модел на апарата, експозиция и др.

Друг интересен факт е, че колкото по-възрастен е потребителят на сайта за запознанства, толкова по-стара е и снимката му, като това важи в по-голяма степен за мъжете.

Номер 4:

“Бисексуален/ална съм”.
Истина: “80% от самоопределящите се като бисексуални са заинтересовани само от един пол”.

Сайтовете за запознанства по принцип са удобно и безопасно място за гейове и бисексуални, но когато погледнем към съобщенията, които хората, определящи се като бисексуални са изпращали, откриваме интересен феномен: вместо да има равен брой съобщения към двата пола, както следва да се очаква от бисексуалните субекти, огромна част от съобщенията се изпращат само към един пол.

Само 23% от хората, определящи себе си като бисексуални са изпращали равен брой съобщения и към двата пола.

Данните, представени дотук се отнасят само за САЩ и не могат да бъдат приложени за нашата малка страна, но има голяма вероятност онлайн лъжите у нас да са същите, ако не и много по-опашати.