Независимо дали е яростна зима навън, пустинна лятна жега, средата на нощта или приятен мързелив следобед, четенето е приятно и вълнуващо занимание. И независимо дали ликувате от щастие, линеете от разбито сърце, любопитни сте или просто имате нужда от разнообразие, винаги има подходяща книга. А вълнението, да очакваш следващата книга на любимия си автор е едно от най-искрените чувства на този свят.

Ето няколко предстоящи заглавия, излизащи през тази година, които хората с притаен дъх чакат, за да се потопят в света на фентазито, митологията, магически реализъм и сайфай, подсладени  с мъничко любов.

  1. „Кишот“ на Салман Рушди

„Кишот“ на Салман Рушди е съвременен прочит на „Дон Кихот“. Интригуващо забавен, тъжно-смешен и предизвикателно интелигентен портрет на съвременната епоха, в която фактите често са неотличими от фикцията. В компанията на своя въображаем син Санчо, Кишот прекосява цяла Америка и с рицарска храброст преодолява трагикомичните опасности, пред които го изправя епохата на безграничните възможности. Паралелно на неговата история, писателят, създал Кишот, се изправя пред предизвикателствата на собствения си живот.

По-дързък от всякога и безпощадно сатиричен към популярната съвременна култура и нейната пагубна пошлост, Рушди повежда героите и читателите си на шеметно пътешествие из един свят, на ръба на нравствения и духовен упадък.

Романът е интригуващо забавен, тъжно-смешен и предизвикателно интелигентен портрет на съвременната епоха, в която фактите често са неотличими от фикцията. 

(Вече може да бъде намерен в книжарниците.)

  1. „Троя“ - Стивън Фрай

Стивън Фрай ще ни представи кулминацията на своите древногръцки митове в „Троя“. Неговата възторжена интерпретация на древногръцката митология демонстрира впечатляваща ерудиция,  заразителен  хумор, широка култура и неповторим стил.

Той е блестящ и харизматичен актьор, телевизионен водещ и режисьор, добре известен на българската публика с незабравимото си превъплъщение в ролята на Джийвс от комедийния сериал „Дживс и Устър“, е и автор на бестселъри и автобиографични книги, нашумял напоследък и с вдъхновения прочит на аудиоверсиите на седемте книги за Хари Потър.

  1. „Огледалото и светлината“ - Хилари Мантел

последният ѝ роман за Томас Кромуел. Трилогията й е вълшебната, приковаваща историческа сага за възхода и падението на Томас Кромуел в двора на Хенри VIII, с участието на Ан Болейн, Томас Мор, Джейн Сиймор и други политически и кралски играчи от Тудор Англия.

Хилари Мантел е световноизвестна авторка на исторически романи, спечелила множество престижни награди. Книгите ѝ "Вълци" и "Доведете труповете" печелят два пъти литературното отличие "Ман Букър" – през 2009 и през 2012 г. Тя е единствената английска авторка, двукратен лауреат на този приз. 

  1. „На жените с обич“ от Исабел Алиенде

Вълнуващ разказ за връзката си с феминизма предлага Иса новата си книга „На жените с обич“. Написано през 2020 г., документално и със силен автобиографичен елемент. В него споделя колко харесва факта, че е жена.

(Вече е налична в книжарниците.)

  1. „Събрани разкази“ от Кърт Вонегът

Един от най-големите американски класици на своето време. Кърт Вонегът е прочут с оригиналния си творчески стил и нецензурните думи, контекст и рисунки в книгите си. Езикът му е увлекателен и специфичен, определян като "вонегътизъм". В произведенията си писателят интегрира научно-фантастични елементи, като пътуване във времето, а много от героите му се появяват епизодично или трайно в различни негови творби.

  1. „Дъщерята на часовникаря“ от Кейт Мортън

Според критиката това е най-амбициозното произведение на Кейт Мортън досега, позната у нас с бестселъри като „Забравената градина“ и „Къщата край езерото“. Мечтателното повествование звучи с гласа на Птичето, дъщерята на часовникаря – свидетелка на драматични събития от миналото, изплъзнала се от властта на времето.

  1. „Сладко отмъщение ООД“ от Юнас Юнасон

Гответе се за урок по колониализъм и пиперливи шеги с капитализма, света на изкуството и алчността! Всичко това в компанията на Оле Мбатиан-младши, воин на масаите, Кевин, негов нещо-като-син, Агнета, онеправдана бивша съпруга, и Йохан, безскрупулен рекламист от Стокхолм, създал компания, специализирана в отмъщения.

  1. „Хубави неща“ от Джанел Браун

Две напълно различни жени – едната крадла, другата богата наследница са събрани от измамата на живота в объркан и динамичен сюжет. Един бестселър, който те оставя без дъх.

  1. „Три седмици с брат ми“ - Никълъс Спаркс

Ако сте читател, който обича приповдигнатите романтични романи, вероятно сте прочели няколко книги на Никълъс Спаркс . В кариерата си Спаркс е написал над 20 романа, всички от които са бестселъри. Той е продал повече от 105 милиона книги по целия свят, а 11 от романите му са превърнати във филми.

  1. „Пещерният човек, който пътуваше във времето“ – сборник с разкази от сър Тери Пратчет

Разказите в сборника са посветени на въображението, а то е нещо невероятно. Може да ви отведе до върховете на най-високата планина или до дълбините на най-неизследвания океан. Именно там отведе то Догинс в неговото Ужасно голямо приключение: пътешествие, изпълнено с магия и летящи машини. (И най-добрата шега на света – повярвайте ми, страшно е смешна!) Отведе и трима млади изобретатели до Луната (където може, а може и да не са оставили една бутилка лимонада) и един пещерняк на посещение при зъболекаря.

Можете да се присъедините към тях в тази невероятна колекция от разкази…

… Създадена от човека с най-голямото въображение, който някога се е раждал.

Ако си харесахте някое от изброените заглавия, то очаквайте още няколко предложения от нас, които ще ви потопят в света на книги.