Щом чуем за сирена, няма как да не се сетим за Франция - те съвсем буквално са част от националната идентичност на страната. И въпреки че две от най-миризливите сирена в света са френски (Vieux Boulogne и Epoisses de Bourgogne), един шотландски производител претендира, че неговото сирене дори ги задминава.

Рори Стоун и семейството му, които живеят в планински район в Шотландия, правят сирене вече над 50 години. Още през 2017 г. те създават сирене с особено остра миризма и вместо да го кръстят с някое изискано име, го наричат просто Minger.

Думата ming идва от старата шотландска дума за лоша миризма. Оттам и значението на minger като нещо "миризливо, вонящо". В разговорния английски пък се използва и като определение за нещо "неприятно, грубо, грозно".

Според производителите на сиренето, то напълно си е заслужило името. По думите им то има "брутална" миризма на "подгизнала обувка", но "нежен вкус". Отличава се и с меката си кора.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Highland Fine Cheeses (@highlandfinecheeses)

Рори Стоун от Highland Fine Cheeses не крие, че сиренето му не е за всеки. "За някои хора е твърде силно, твърде миризливо и не го искат вкъщи."

Някои големи супермаркети обаче харесват продукта и искат да го продават. Единствено молят производителите да сменят името му, тъй като звучи отблъсващо. Рори и семейството му така и не склоняват. Според тях Minger си е съвсем точното име за сиренето им.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Highland Fine Cheeses (@highlandfinecheeses)

Все пак Рори Стоун не пропуска да успокои потребителите, които си го купуват. Той обяснява, че сиренето е добре запечатано и когато човек минава покрай рафтовете в магазина, няма да усети миризмата му.

"Но ако го занесете вкъщи и го сложите в хладилника, в рамките на половин час ще усетите миризмата", допълва производителят.

Въпреки че той не е напълно сигурен, че Minger е най-миризливото сирене в света, може да потвърди без съмнение, че то е най-миризливото сред всички останали, които произвежда, пише BBC.

Източник: Lifestyle.bg