Тесла имал доста необикновени видения, които били съвсем реални и често били съпроводени с ярка светлина. Някои казват, че е имал някакво недоказано заболяване на централната нервна система, други, че е имал видения от бъдещето и за това е проектирал толкова напреднали за времето си изобретения. Сигурно има зрънце истина и в двете теории, а може би дори има други, които не са ни известни. Своите видения, Тесла започва да има след ужасната катастрофа, която сполетяла по-големия му брат, а той бил свидетел на всичко. Може би този инцидент е отключил не само виденията му, но и самата му гениалност в изобретенията.

Теория на полето - На 12 октомври 1887 г. Тесла дава доста строго научно описание на явлението на въртящите се магнитни полета и конструира индукционен електродвигател на базата на променлив ток. На 1 май 1888 г. той получава своите основни патенти за изобретяване на многофазни електрически машини и системи за предаване на електроенергия посредством многофазен променлив ток. С използване на двуфазна система, която той счита за най-икономична, в САЩ са пуснати редица промишлени електроустановки, в това число Ниагарската хидроелектроцентрала (1895 г.), най-голямата за онова време.

Радио – Макар и не много известно, Тесла е е един от първите, който патентова метод, чрез който да се получи ток, който може да се използва за радиовръзка.

Трансформаторът на Тесла – През лятото на 1889 г. Тесла отива на Световното изложение в Париж и бързо научава за експериментите на Хайнрих Херц, които са свързани с доказването на наличието на електромагнитно излъчване, включително и на радиовълните. Тесла силно се заинтригувал от това и решил да проучи въпроса по-подробно. Той многократно разучава и подобрява този експеримент, докато накрая стига до изобретението си. Трансформаторът е снабден с въздушна празнина вместо изолиращ материал между първичната и вторичната намотки, и желязно ядро, което може да се мести на различни позиции в и извън трансформатора. Трансформаторът на Тесла по своята същност е класически високочестотен резонансен трансформатор. Бобината на Тесла и до днес се използва за получаване на дълги искрови разряди, напомнящи мълния. През 1998 г. инженерът от Станфорд Грег Лей демонстрира пред публика ефекта на „мълния по поръчка“, стоейки в метална клетка под гигантски контур, управлявайки мълниите с помощта на метална „вълшебна пръчка“. Неотдавна той разгръща кампания за събиране на средства за строителство на две кули в САЩ, подобни на тези, които Тесла се опитва да строи. Проектът се предвижда да струва около 6 милиона долара.

Лодка с дистанционно – През 1898 г., един от страничните проекти на Тесла била малка лодка, която можела да бъде задвижена, спирана и управлявана чрез елементарни радиовълни. Когато Тесла се опитал да патентова изобретението си, Американският патентен офис отказал да повярва, че лодката работи. Ето защо в лабораторията му бил изпратен служител, на когото изобретателят да направи демонстрация. Тесла твърдял, че подобни лодки могат да се използват за войните без да се взимат толкова човешки жертви, но тогава военното дело става излишно, а от там и икономически неизгодно, за който спонсорира войните.

Патенти – Тесла има регистрирани поне 278 патента, издадени в 26 страни. Много от патентите му са в САЩ, Великобритания и Канада, но много други са одобрени в различни държави по света. Много от изобретенията му не са защитени от патенти.

Тесла наистина е бил странен човек, но не е ли това в основата на всеки велик изобретател? Понякога не е излизал от лабораторията си в продължение на повече от 80 часа, спал е само по 2 часа и почти през целия си живот е бил едни и същи килограми. Винаги е бил облечен много елегантно с костюм и риза. Знаел е цели 8 езика и е имал невероятна фотографска памет, която може би се дължи и на въпросните му видения.

Какво ли още е изобретил?

Поради неговите странности има слухове, че ЦРУ засекретява голяма част от изобретенията му, защото били опасни за човечеството. Дали това е така или напротив – са били именно в полза на човечеството и подобряването на качеството им на живот, като например получаването на безплатна електроенергия и много други.

Тесла никога не е криел своите странности, дори напротив, описва ги най-подробно в своята автобиография. Той дори е смятал, че именно те са го направили такъв велик изобретател. Тесла е бил обсебен от цифрата 3. Обсебването му е стигнало до миене на ръцете три пъти подред и заобикаляне на дадена сграда три пъти, преди да влезе в нея. Той прекарал много години в Ню Йорк, а последното десетилетие живял в хотел Ню Йоркър, стая 3327 – двустаен апартамент на 33-тия етаж. Това подсказва, че най-вероятно е страдал от някаква форма на обсесивно разстройство, но това по никакъв начин не пречело на неговите гениални идеи и изобретения, може дори да му е било от полза.