Димитровците в Пловдив се увеличват. Имен ден днес отбелязват 9381 жители с името Димитър и те са с около 800 повече от миналата година в града под тепетата. Данните са общинския отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване“.

Празнуващите на 26 октомври надхвърлят 10 000, тъй като сред имащите повод да почерпят са и пловдичаните със собствено име Митко, които са 1148. Освен това повод да почерпят днес имат Димо (432) и Димчо (173). Най-малобройни са пловдичаните с името Митьо - една дузина.

Дамският вариант на името обаче е доста по-оскъдно представен във втория по големина български град, пише дарик. Преобладават жените с името Димитрина (348), след тях се нареждат нежните половинки със собствено име Димка (245). Димана и Дима се повтарят по 83 пъти в Пловдив. По-разпространени са имената Митра (164) и Митка (142). Най-малко са празнуващите с името Димитричка (32).

Светидимитровски културно-църковни празници се провеждат в Пловдив вече втора година. Инициативата е на сдружението „Свети Димитър“, в което членуват двайсетина Димитровци от различни сфери на обществения живот. Кулминацията на едноседмичните прояви в програмата е празничната литургия и курбан в едноименния храм в Старинен Пловдив.

Според народното поверие Свети Димитър носи зимата, а в края на октомври майсторите спират работа. На Димитровден празнуват и строителите.

TrafficNews.bg