Вероятно не много пъти през деня правим юмрук. За повечето хора това се случва в редки случаи, например когато играете на камък-ножица-хартия, обещавате солидарност към нещо, ако сте гневни, или когато ви се иска да ударите стената. Вероятно обаче не обръщате внимание как палецът ви отива в или около другите ви пръсти, когато правите юмрук. Според психологията този прост акт може да разкрие много неща за вашата личност.

Психологията на личността се занимава до голяма степен с нашите прости, незначителни и често неволни действия. Експерт може да разбере много за вас, като наблюдава начина, по който подреждате чиниите си по време на хранене, цветовете на чорапите, които носите, как боравите с боклука си и, разбира се, начина, по който правите юмрук. 

Три популярни метода на правене на юмрук съответстват на три групи от личности. Продължете и направете юмрук сега по възможно най-естествения начин. Кой тип личност сте?

Ако палецът ви остава извън другите пръсти, докато те са свити, вие сте тип А.

Ако палецът ви стои извън другите ви пръсти, но лежи плътно върху тях, вие сте тип Б.

Ако стискате палеца си с другите пръсти, вие сте тип В.

Тип А

Хората, които правят този тип юмрук, са нежни, харизматични и състрадателни. Те са естествени лидери, към които често са склонни да гледат други хора. Винаги остават насочени към целите си и съсредоточени, дори когато се чувстват несигурни. Те са уравновесени, добре контролират емоциите си и управляват тези на другите. Карат другите да се чувстват в безопасност, добре пазени и защитени и макар външният им характер да не излъчва надмощие, те са надеждни защитници.

Ако това е вашият тип юмрук, най-вероятно сте организиран човек, който обича да поддържа нещата спретнати и подредени. Може да проявите признаци на нетърпение, когато целите ви се забавят. По принцип обаче сте хладнокръвни и хората може да се опитат да се възползват от вас.

Хората от тип А са амбиверти - балансират характеристиките както на интровертите, така и на екстровертите. Макар че са склонни да се накланят повече към интровертната страна, могат да бъдат естествено комуникативни, когато поводът го изиска и да отстъпят веднага след това.

Тип Б

Това са екстровертни хора с много увереност и високо самочувствие, което понякога излиза като комплекс за превъзходство. Въпреки това те са най-вече просто хора, които обичат да общуват, открито изразяват емоциите си и нямат проблеми да кажат какво мислят. Става им удобно около другите много лесно.

Освен това са много самоуверени и амбициозни. Доверяват се на собствените си възможности, въпреки че са склонни да запазят гледните точки и мечтите си за себе си. Това е нехарактерно за екстровертите, но правят това, защото хората не са склонни да ги разбират много. Ако обаче сте тип Б, нищо не ви задържа, когато сте насочили ума си към нещо - знаете как да останете фокусирани и последователни.

Тип В

Хората с юмруци от тип В са чистите интроверти, които се радват на собствената си компания повече от всичко друго. Повечето хора може да сбъркат това за срамежливост, което отчасти понякога е така, но най-вече просто се радвате да разполагате със собствено пространство изцяло за себе си. Позицията, криеща палеца, може да се дължи на необходимостта да криете емоциите и чувствата си по всяко време, като предпочитате да не се виждате и издавате възможно най-малко шум.

Ако това е типът ви юмрук, тогава вероятно не ви е приятно да се показвате или да се хвалите. Опитвате се колкото е възможно повече да правите всичко тихо.

Вие сте мили, внимателни и изключително наблюдателни. Виждате нещата преди другите и често се опитвате да ги изпреварвате психически. Не сте много добри в създаването на приятелства, но няма проблем, защото всеки ден избирате един надежден и солиден приятел над милион фалшиви хора. Вие сте силен, честен и много надежден човек.

Един от проблемите, които може да имате е, че сте склонни да се „забиете“ наистина в зоната си на комфорт. Чувствате се безопасно там, защитено в психически терен, с който всички сте твърде запознати. Нищо не може да се обърка, когато имате мярка за контрол, нали? За съжаление, това стои на пътя на напредъка ви и ограничава хоризонтите ви. Има толкова много повече, което можете да бъдете и всичко стои от другата страна на страха.

И така, какъв тип е юмрукът ви? Колко точни бяха резултатите ви?