Къде се раждат звездитре? Какъв е произходът на елементите? Познавате ли достатъчно добре Слънчевата система? Отговорът на тези и много други любопитни въпроси може да намерите в астрономическата обсерватория на СУ "Св. Климент Охридски" в София. Обсерваторията в Борисовата градина се включва в отбелязването на Световния ден на астрономията и предлага редица интересни занимания.

Посетителите могат да наблюдават Слънцето между 16:00 и 17:00 ч. През телескопа те могат да видят Сатурн, Луната и други обекти след 19:30 ч. Това може да се случи при ясно небе.

Космическа академия за деца пък ще се грижи за настроението на малчуганите в двора на обсерваторията от 16:00 до 18:00 ч. В двора може да бъде видяна и изложба от 30 красиви астрономически изображения, заснети с най-големите телескопи. Изложбата е изработена по случай Международната година на астрономията – 2009, с основен инициатор – Астрономическа асоциация – София. Програмата на събитието включва и представянето на филма "50 години от стъпването на Луната".

В 17:00 ч. започва и лекционната програма, която включва кратки представяния на достъпен език. Ето кои са и темите:

Астрономическата обсерватория на СУ – история
Странното магнитно поле на Меркурий
Къде се раждат звездите?
Тъмната Вселена
Произходът на елементите
Звездите в края на живота си
Познавате ли Слънчевата система?  (викторина с награди)