Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Православната църква чества Св. Княз Владимир

Князът е известен с покръстването на Киевска Русия през 988 година. Преди да приеме християнството Владимир е жесток, порочен и отмъстителен езичник. Той е третият син на Великия княз Светослав. Макар баба му – Олга, да е християнка, самият той е възпитан в езическите обичаи.

През 980 година се възползва от войната между двамата си по-големи братя, за да вземе престола. Няколко години по-късно разширява държавата до Крим, където получава достъп до Черно море и се намесва така в търговските интереси на Византия. В крайна сметка сключва съюз с Василий II, като условието е да приеме християнската вяра. Императорът покръства Владимир същата година, като му дава и за жена дъщеря си Анна и християнското име Василий.  Твърди се, че малко преди да се покръсти, е загубил зрението си.

Така през 988 година Владимир въвежда християнството като официална религия в Киевска Русия. През следващите години започва да строи храмове и манастири. Той става първият духовен обединител на руския народ и получава духовната титла Равноапостол, заради просветителската си дейност.

Владимир управлява до смъртта си на 15 юли 1015 година. На негово име са кръстени една от най-големите църкви, Киевският университет и орден за държавни заслуги.

Имен ден днес празнуват всички, които носят имената Влада, Владена, Владилен, Владилена, Владимер, Владимир, Владимира, Влад, Владо, Влада, Влайко, Владимира, Господин.

Кръстоносците влизат в Йерусалим

Обсадата по време на Първия кръстоносен поход продължава осем дни. На 15 юли 1099 година кръстоносците превземат града. Армията наброява 12 000 пехотинци и 1 200 рицари от Западна Европа. Самите те претърпяват големи загуби, поради липсата на храна и вода около Йерусалим.

След като влизат в града, кръстоносците избиват почти всички негови жители, без значение религията им. Според хроникьора Фулхерий от Шартър краката им "били оцветени до глезените от кръвта на убитите", като не били пощадени нито жени, нито деца. 

Няколко дни по-късно един от предводителите на похода - херцога на Долна Лотарингия Годфроа дьо Буйон, приема титлата "Защитник на Гроба Господен". След смъртта си е наследен от своя брат Балдуин дьо Булон, който става крал на Йерусалим. 

Открит е Розетският камък

Това се случва през 1799 година, при рaзкoпки нa дрeвнaтa крeпocт Aл Рaшид. Зa нeгoв oткривaтeл ce cмятa фрeнcкият кaпитaн Пиeр Фрaнcoa Бушaр. Той изпраща камъка в Кайро, в открития по заповед на Наполеон Инcтитут зa Eгипeт. Две години по-късно французите претърпяват поражение в Египет от англичаните. Така камъкът, както и други ценности, бива пренесен в Лондон. Излoжeн е в Бритaнcкия музeй и е най-посещаваният обект там. 

Рoзeтcкият кaмък представлява плосък, черен, 750-килограмов къc бaзaлт. Нa нeгo ca издялaни три eднaкви пo cмиcъл тeкcтa: двa нa дрeвнoeгипeтcки eзик - c дрeвнoeгипeтcки йeрoглифи и c дeмoтичнo пиcмo, и eдин нa cтaрoгръцки eзик. Cтaрoгръцкият eзик e бил дoбрe изучeн oт лингвиcтитe и cъпocтaвянeтo нa тритe тeкcтa дoвeждa дo рaзшифрoвaнe нa eгипeтcкитe йeрoглифи.

Убийството на Стефан Стамболов

Атентатът срещу бившия министър-председател е извършен на 15 юли 1895 година, с негласната подкрепа на Народната партия и княз Фердинанд. 

Още през 1894 година правителството допуска завръщането в София на членове на терористичната група на Наум Тюфекчиев, която по-късно участва в атентата. Малко след Тюфекчиев пристигат Михаил Ставрев -Халю, Боне Георгиев и Атанас Цветков -Талю. През пролетта на следващата година се правят няколко опита за нападение над Стамболов по време на лов, но това се оказва трудно, тъй като той се движил в големи групи. Заговорниците многократно обявяват публично намеренията си. Самият Стамболов очаква подобен развой. Три месеца преди смъртта си той предава на кореспондента на германски вестник запечатан плик, описващ относително точно начина, по който ще бъде убит – от група, оглавявана от Наум Тюфекчиев и финансирана от Григор Начович.

В крайна сметка, групата решава да извърши атентата на улица "Раковска", тъй като Стамболов често посещава намиращият се там Юнион клуб. Вечерта на 15 юли той излиза от клуба и се качва на файтона. В заговора обаче е и файтонджията. Малко след като тръгват, той спира файтона, а пред тях се появяват Халю, Талю и Боне. Георгиев стреля по файтона, а Халю тръгва към него с ятаган. 

Стамболов скача от файтона и побягва обратно към клуба, но бива настигнат от Халю. Опитва се да стреля по нападателя си, но ръката му бива посечена. Събаря го на земята и, заедно с останалите, започва да го удря по главата. Групата се разбягва, когато се появяват телохранителят на Стамболов - Гунчо, и приятелят му Димитър Петков, които са се качили с него във файтона. Петков откарва Стамболов в дома му с насечено лице, извадено око и почти отсечени ръце. 

Въпреки нараняванията си, той остава в съзнание и обвинява за атентата Халю, Тюфекчиев и княз Фердинанд. Издъхва три дни по-късно то раните си. 

Парадът на любовта в Берлин

През 2006 година традиционният за Германия фестивал се провежда за пръв път след 2-годишно прекъсване. Той води началото си от Западен Берлин през 1989 година. Фестивалът е популярно събитие, предимно с електронна музика, и се е разпространил в поне 15 държави по света. Едно от изданията му в Дуйсбург е белязано от трагичен инцидент - 21 души умират от задушаване в тълпата, а поне 500 са ранени. Тогава организаторите заявяват, че прекратяват завинаги проявата. 

Аржентина разрешава еднополовите бракове

През 2010 година Аржентина става първата държава в Латинска Америка, която ги разрешава официално. Промените в Гражданския кодекс са приети от Сената с 33 гласа "за" и 27 гласа "против" след 15-часови дебати. 

С това на хомосексуалните двойки се дават същите права, като на хетеросексуалните. Те могат да осиновяват деца, да ползват отпуски по семейни причини и да получават семейни надбавки. Преди това еднополовите бракове биват узаконени в Холандия, Белгия, Испания, Канада, Южна Африка, Норвегия, Швеция, Португалия и Исландия.