Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории. 

Днес българската православна църква чества Св. Йоаким Осоговски. Той е един от най-известните последователи на свети Иван Рилски. Прекарва живота си в отшелничество в пещера край река Сарандапор. Местните българи го почитат като свят човек. 

Йоаким Осоговски умира на 16 август 1105 година.

Години по-късно, на мястото на отшелничеството на Йоаким се заселва овдовелият свещеник Теодор от Овче поле, приемайки монашеското име Теофан. След като светецът му се явява, той открива чудотворните му мощи, които са положени в построената в негова памет църква.

Ето с какво още е останал в историята 16 август:

Началото на Клондайската треска за злато

На тази дата през 1896 године група туристи се натъкнала на големи залежи на злато в потока Бонанза. Официално се знае, че откритието е направил Скукъм Джим. Петимата обаче единодушно решили да го регистрират на името на Джордж Кармак от страх да не стане притежание на някои от индианците в околността поради расистки предубеждения.

Новината за залежите гръмва цяла година по-късно, с което се започва и прочутата Клондайкска треска. Най-бързи се оказват златотърсачите от Сан Франциско и Западното крайбрежие на САЩ. Идват и мераклии за бързо забогатяване от Западна Европа и дори Азия. 

До началото на 20-ти век 100 000 души достигат и за различен период обитават района на Клондайк. По време на пика на златната треска град Доусън е наброявал 30 000 души, а след 1901 г. спада докъм 9000. 

Скок от стратосферата 

През 1960 година американецът Джоузеф Китингър скача с парашут от балон, намиращ се в стратосферата - на височина 31 330 м. Той установява три рекорда – за най-голяма височина на парашутен скок, за най-продължително свободно падане и за най-висока скорост на свободно падане. 

Джоузеф Китингър е полковник в оставка от Военновъздушните сили на САЩ. В базата на Военновъздушните сили на САЩ в Холман, Ню Мексико, Китингър от 1957 г. се занимава с височинни полети и скокове с парашут над тропопаузата. Успешният му полет поставя редица въпроси, а постижението му бива надминато чак през 2012 година, когато Феликс Баумгартнер скача от балон, издигнал се на 39 километра. 

Отива си Елвис Пресли

В родния му щат Мисисипи 16 август се чества като Деня на Елвис. Най-голямата звезда на рокендрола често бива наричан "момчето на Америка". Пресли започва да се занимава с музика през 1954 година. Той бързо печели публиката, като прави достъпна афроамериканската музика. 

Номиниран е за 14 награди Грами, като печели 3 от тях съответно през 1968 г., 1973 г. и 1975 г., а освен това получава и Грами за цялостен принос.

Елвис умира на 16 август 1977 година в дома си в Грейсленд вероятно от свръхдоза приспивателни и успокоителни. Събитието разтърсва Америка. Изведнъж продажбата на албумите му рязко скача. Нито един от продадените билети за концертите от есента на 1977 г. не е върнат. Последния си концерт изнася 50 дни по-рано в щата Индианополис. Години наред негови почитатели се събират на бдения със свещи на стадиона. През 2001 година той е разрушен от властите. Секунди преди взрива един от бомбаджиите казва: "Дами и господа, Елвис току-що напусна сградата."

 

Известните рожденици днес:

Рожден ден днес на 16 август празнува Мадона. Известната певица става на цели 62 години, макар и по нищо да не отстъпва на 40-годишните. 

Друга рожденичка днес е художествената ни гимнастичка Катрин Велкова. Тя е световна шампионка с ансамбъла от 2011 в Монпелие и едно от Златните момичета на България. След Олимпиадата в Лондон през 2012 година прекратява кариерата си и се омъжва, а една година след това открива СПХГ "Локомотив". Днес грацията отбелязва 29-ия си рожден ден. 

Своят 62-ри рожден ден отбелязва и космонавтът Питър Уайсоф. Той е ветеран с 4 космически полета зад гърба си. Осъществил е три космически разходки с продължителност почти 20 часа. 

Рожден ден днес имат режисьорът Джеймс Камерън, футболистът Стефан Найденов, бизнесменът Николай Банев, баскетболистът Росен Барчовски, актьорът Стийв Карел, певицата Ан-Джи и волейболистът Теодор Сарпаров.