Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Известният с многото си бракове крал Хенри VIII се омъжва за шести и последен път

Крал Хенри VIII е от династията Тюдор и е една от най-противоречивите и скандални фигури в европейската история. За своя 56-годишен живот този монарх успява да смени цели шест съпруги.

Първият му брак е с вдовицата на брат му - Катерина Арагонска. Плод на този брак е кралица Мария I Тюдор или по-известна като Кървава Мери. Наречена е Кървава, защото искала всички да приемат католицизма и много хора, които й се противопоставили, намерили смъртта си само за една нощ.

Втората му съпруга е Ан Болейн. От този брак се ражда кралица Елизабет I. Тя е една от най-прочутите кралици, известна и като девственицата. Три години след като Ан Болейн е кралица, тя е обвинена в кръвосмешение с брат си и двамата са затворени, а по-късно и обезглавени.

За своя трета съпруга Хенри избира Джейн Сеймур, която е придворна дама на Ан Болейн, а преди това и на Катрин Арагонска. Самата Ан Болейн също е придворна на Катрин. Както и предходната и тази венчавка е тайна. Случва се след по-малко от две седмици след обезглавяването на обвинената в кръвосмешение. Джейн умира по време на раждане. От третия му брак се най-сетне кралят получава така желаният син, който е и единствената мъжка рожба на Хенри - бъдещият крал Едуард VI. Говори се, че Джейн Сеймур е съсипала краля, защото той остава без съпруга цели 2 години.

Четвъртата му съпруга номер Ана Клевска, бракът е политически и продължава само година.

Съпруга номер пет е Катрин Хауърд, която е с 30 години по-млада от него. Хенри се омъжва за нея едва 20 дни след развода си. Твърди се, че кралят е лудо влюбен в нея, но само след година Катрин Хауърд е обвинена в изневяра и заедно със сочените за нейни любовници са обезглавени в Лондонската кула.

Последният – шести брак, на Хенри VIII се състой на 12 юли 1543 г. с Катрин Пар. Именно тя е и тази, която погребва краля и дори се омъжва след това за своя четвърти съпруг.

Италианска циркова артистка преминава по въже над Ниагарския водопад

През 1876 г. италианската циркова артистка Мария Спелтерина преминава по въже над Ниагарския водопад за 11 минути и се връща, ходейки назад, за 10 минути.

Американският лекар Лерой Барни свързва за първи път рака на белия дроб с тютюнопушенето

През 1957 г. Лерой Барни свързва за първи път рака на белия дроб с тютюнопушенето и представя теорията, че цигарите са една от основните причини да се увеличава заболеваемостта.

Ракът на белия дроб е злокачествено образувание, причинено от деградиране или изграждане на бронхиалните клетки, изразяващо се в бързо разрастваща се формация и увеличаване на белодробната тъкан. Този вид злокачествено заболяване води до най-голяма смъртност при мъжете измежду всички видове карциноми. Ракът на белия дроб е едно от най-коварните заболявания на човечеството. 

В Канада марихуаната става легална

На днешния ден през 2003 г. в Канада е легализирана употребата на марихуана. Страната е една от най-големите страни в световен мащаб, в които наркотичното вещество е позволено.

Всички любители на „лекия” наркотик могат да го открият в различни варианти - изсушени цветове, капсули, тинктури, семена и храни с добавка на марихуана и концентрати.

Данъците са 1 долар на грам или 10 %, което е повече, отколкото за други стоки. Федералните власти ще прибират една четвърт от тези постъпления, а остатъка ще връщат на провинциите, които могат да включат собствени надбавки. Потребителите ще плащат и местните данъци върху продажбите. Повечето провинции в страната разрешават на гражданите да отглеждат до четири растения в домовете си.

Празник на националната гвардейска част

На 12 юли в България отбелязваме Празник на националната гвардейска част. Той е определен с Правилник за структурата, организацията и реда за използване на Националната гвардейска част и е приет с Постановление на Министерския съвет 124 от 14 май 2001 г. Също така се отбелязва и Боен празник на 6-и артилерийски полк