Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

На тази дата са родени историкът Константин Косев, народната певица Янка Рупкина, френската певица Силви Вартан, актрисата Доротея Тончева, британската принцеса Ан, музикантът Томи Олдридж, футболистът Стойчо Стоев, политикът Димитър Главчев, актрисата Дебра Месинг, актьорът Бен Афлек, барабанистът Адам Уилърд, актрисата Наташа Хенстридж, певецът Крум, Джо Джонас и футболистът Алекс Окслейд-Чембърлейн. 

Днес православната и католическата църква честват Успение Богородично! Имен ден празнуват всички, които носят имената Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела и Марио.

Своя празник на този ден отбелязват градовете Варна, Несебър, Стражица, Ихтиман, Шипка и историческото селище Арбанаси.

Ето какво още ще запомним 15 август:

Арабите се оттеглят от Константинопол, след като са отблъснати от българите

През есента на 717 година огромна арабска армия потегля по суша и по море към Константинопол и го обсажда от всички страни. През пролетта  следващата година хан Тервел повежда българските отряди и достига в близост до Цариград. Тервел преценява, че арабското нашествие няма да спре с падането на Константинопол и се отзовава на молбата за помощ на Византия.

Българите разгромяват 20-хилядна армия. Във военните действия участвали и ромейски кораби, както и жители на града.

Блокирани от българите по суша, арабите прекарват изключително тежка зима, като множество от тях умират от болести и глад. През пролетта на 718 година кан Тервел нанася на арабите поредното поражение.  Сухопътната войска е разгромена.

Така българите спират арабското нашествие – на 15 август 718 година те се оттеглят от Константинопол.

Започва строителството на катедралата в Кьолн

Тя е една от най-известните готически катедрали. Строителството ѝ преминава на два етапа - от 1248 до 1437 година и от 1842 до 1880 година. На днешния ден започва първият етап от строителството на сградата. Тя е предназначена да съхранява мощите на Тримата влъхви - Каспар, Мелхиор и Балтазар, които първи поднасят даровете си на малкия Иисус. 

Днес Кьолнската катедрала се посещава от милиони вярващи от цял свят и е един от символите на църковната архитектура през Средновековието. 

Саможертвата на доктор Черкезов 

На 15 август 1963 година претъпкан с пътници автобус се блъска в камион по пътя между Велико Търново и Горна Оряховица. Возилото избухва в пламъци. В него пътува доктор Стефан Черкезов. Тъй като се намира близо до вратата, при взрива той бива изхвърлен от автобуса. Въпреки че изкарва късмет, лекарят се втурва обратно, за да спаси хората от огнения ад. 

Черкезов измъква 47 пътници от автобуса факла. Самият той получава жестоки изгаряния. Косата му пламва, а найлоновата риза, с която е облечен, буквално се разтапя по тялото му. Въпреки болката, той влиза отново в автобуса, за да изпълни човешкия и лекарския дълг. 

На мястото пристигат линейки от Велико Търново. 26-годишният медик започва да пренася пострадалите, като самият той отказва да бъде откаран в болница. Накрая остава сам и тръгва пеша. Една от линейките се връща, за да го вземе. Черкезов обаче отпраща втурналите се към него лекари. 

На следващата сутрин той умира в адски мъки в леглото си, оставяйки младата си съпруга вдовица. 

На днешния ден отбелязваме Деня на медиците, загинали при изпълнение на служебния си дълг. От 2013 година 15 август се чества като Деня на спасението, на който оказваме признателност към загиналите при спасяване на човешки живот.