Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България. 

Открит е мостът Александър III в Париж

Мостът Александър III е официално открит през 1900 година от френският президент Емил Лубе по повод Световното изложение.

„Александър III“ е пътен мост над река Сена във френската столица Париж. Той често определян като най-екстравагантния и декориран мост в града. Построен е от 1896 до 1900 година и е кръстен на император на Русия. По това време Франция и Русия са съюзници.

Конструкцията му е авангардна за времето си. Общата дължина на моста е 160 m, а ширината му е 40 m. Той е богато украсен с лампи, херувими, нимфи и крилати коне в стил ар нуво.

Титаник потъва

През 1912 година по време на първото си и единствено плаване през Атлантическия океан корабът Титаник се сблъсква с айсберг и в нощта на 14 срещу 15 април потъва, след като се разцепва на две части.

Агонията на най-луксозния за своето време пътнически кораб, обявен предварително за „непотопим“, продължава два часа и четиридесет минути. За няколко часа загиват около 1500 души пътници и екипаж.

В нощта на фаталната среща на „Титаник“ с гренландски айсберг, друг кораб съобщава, че е заобиколен от ледове и се налага да спре до сутринта, радистите на Титаник обаче, игнорират съобщението и не го предават.

Малко по-късно същата вечер двамата наблюдатели на марса на Титаник алармират за наличие на айсберт по курса на кораба. Първият помощник-капитан Уйлям Мърдок, който се намира на мостика дава стандартната при подобна ситуация команда: „Ляво на борд, машини пълен назад!“, но сблъсъкът е неизбежен – ледената скала разпаря корпуса от носа по протежение на десния борд.

Интересен факт е, че при разследването на катастрофата много анализатори са на мнение, че ако корабът е бил посрещнал айсберга с носа той е щял да остане на вода.

Създадени са трудово-възпитателните лагери, наричани ГУЛАГ

През 1918 година Ленин нарежда "потенциалните врагове на Революцията" да бъдат затваряни в лагери. Първият лагер е създаден на 15 април следващата година, в манастира на остров Соловки. Две години по-късно на територията на Съветския съюз вече има 48 "възпитателни" лагери. В тях са изпращани основно благородници, свещеници, търговци, определени като „буржоазия“, както и много други „врагове на народа“ от различни обществени и социални нива.

На 21 януари 1924 година Ленин умира. 10 години по-късно ГУЛАГ заема централно място в икономиката на ССС, след като Сталин предприема политика за ускоряване на индустриализацията, чрез принудителния труд на лагерниците. Той се използва за добив на  злато, въглища, дървесина, строеж на заводи и пътища.

Постепенно броят на затворниците намалява. "Наследниците" на Сталин започват да осъзнават неефективността на ГУЛАГ в икономически план. Лагерите обаче не изчезват. През 70-те и 80-те те започват да се пълнят с дисиденти, националисти, криминални престъпници - новите врагове на СССР. Темата за тяхната дейност намира широк отзвук в международен план. До решение за окончателното им премахване обаче се стига чак през 1987 година. 

Според архивите на СССР, отворени през 90-те, през ГУЛАГ от 1929 до 1953 година са преминали 2 369 220 души. Други около 765 180 са принудително заселени в суровите северни области и пустините на СССР. 

Регистриран е първият трус на Чирпанското земетресение

През 1928 година на днешния ден е регистриран първият трус на Чирпанското земетресение, което е с магнитут 6,8 по Скалата на Рихтер.

Чирпанското земетресение е поредица от сеизмични трусове между 14 и 25 април край Чирпан, Поповица и Гълъбово в Маришкия сеизмичен район в Южна България. Най-силният от трусовете е на 18 април с магнитуд 7,0 по Рихтер и се намира в Поповица, Пловдивско.

Първият конкурс "Мис Свят"

Той се провежда в Лондон през 1951 година. Той е най-старият ежегоден конкурс за красота и се създаден от британеца Ерик Морли. Първоначалните планове били събитието да се проведе само веднъж, но впоследствие конкурсът започнал да се организира всяка година. След смъртта на Ерик Морли през 2000 година форумът се наследява от неговата съпруга Джулия. Днес той се излъчва на живо в над 280 държави по света, а над 130 представителки на различни държави участват в него. 

Първата носителка на короната е Керстин „Кики” Хакансън от Швеция. Това е първият и последен път, в който кралицата на красотата е получила короната си по бански. 

Откраднати са картини на Ван Гог за половин милиард долара

През 1991 година от музея на Ван Гог са откраднати 20 картини на стойност 500 млн. долара.

Винсент ван Гог безспорно е сред най-популярните и значими художници живели някога. Мнозина възприемат Ван Гог като "лудия" художник, или просто като измъчената душа, рисуваща в лудост, която му коства лявото ухо.

Често пъти неговият артистичен гений е засенчван от онези, които възприемат картините му само като визуални прояви на един смутен ум.

Безспорно като всеки един друг художник, стилът на Ван Гог е повлиян от негови съвременици или от велики художници преди него, но това не пречи той да развие толкова характерен и уникален стил, който да идентифицира изкуството му като негово.

Разбира се, като всеки един велик талант на своето време, той остава недооценен и произведенията му не се купуват.

Рожден ден днес празнуват руската поп певица Алла Пугачова, музикантът Румен Бояджиев, двукратната олимпийска вицешампионка на четворка скул в гребането (1976 и 1980) Гинка Гюрова, английският играч на снукър Тони Джоунс, българският певец, радио- и телевизионен водещ Дамян Савов, по-известен като DJ Дамян, футболистът Галин Иванов и актрисата Ема Уотсън. 

Двукратната олимпийска медалистка Гинка Гюрова