Това е рубриката, в която ще ви припомним какво се е случило на днешния ден - любопитни факти и истории, както и събития, дали отражение по света и в България. 

На 30 ноември православните християни и католиците честват Свети Андрей Първозвани. У нас Андреевден се счита и за началото на зимата. В различните части на България той се нарича още Андрея, Едрей, Ендрин, Едревдън, Дрейовден или Мечкинден. 

B нoщтa нa 29 cpeщy 30 нoeмвpи мoмитe гaдaят зa жeниxитe cи, мoлят cъдбaтa зa щacтиe и cĸopoшнo пpeдлoжeниe дa ce oмъжaт. Вярва се, че ако днес има сняг, цялата зима ще бъде студена и мразовита.

Андрей е първият от 12-те апостоли, брат на Свети Петър. Св. Андрей е най-видният проповедник на християнството в станалите по-късно български земи по Черноморието, което извършва около средата на първи век, както Хр. св. Павел e най-видният проповедник на християнството в Македония и Беломорието, което става по същото време.

Руската православна църква го приема за свой основател. Смята се също така, че Андрей е основал църквата във Византион, предание, което лежи в основата на по-късните претенции на Константинопол за световно религиозно доминиране. И днес константинополските патриарси смятат себе си за негови преки наследници.

Загива с мъченическа смърт.

На този ден имен ден празнуват Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Първан, Пръвка, Първанка, Храбър, Храбрин и др.

Ето с какво още ще запомним 30 ноември:

The Wall 

На днешният ден легендарните Пинк Флойд правят премиера на един от най-добрите си албуми. Приветстван от критици и фенове като един от най-добрите албуми на „Пинк Флойд“, той е смятан за класика в рока. Продажбите достигат 30 милиона копия, което го прави един от най-продаваните албуми в света. 

В албума присъстват някои от най-големите хитове на групата, като Another Brick in the Wall , „Young Lust“, „Hey You“, „Comfortably Numb“, и „Run Like Hell“. Записването му продължава осем месеца, като са сменени четири студиа. Макар че никога не е издаван в България, той не остава чужд и на родната аудитория. По това време са разпространени записващи магнетофони и касетофони и е нямало проблем да се презаписва. Плочите са се вкарвали от чужбина. 

На същата дата, но три години по-късно Майкъл Джексън пуска на пазара най-продавания албум на всички времена. От 1982 година насам Thriller е продаден в над 65 милиона копия в целия свят. След като бил пуснат първият сингъл от него – „The Girl Is Mine“, очакванията били за малък успех. Следващият обаче се изкачил на върха на музикалните класации. Това е популярната и днес песен „Billie Jean“. В пика на продажбите, албумът е продаван международно в милион копия на седмица.

Седем от деветте песни на албума са издадени като сингли и всички достигат до топ 10 на Billboard Hot 100. Албумът печели рекордните осем награди "Грами" през 1984 година.

Умира Лора Каравелова

Съпругата на Пейо Яворов се самубива през 1913 година, само година след като двамата сключват брак. Лора е племенница на големият ни революционер Любен Каравелов и дъщеря на политика Петко Каравелов. Тя е красива, интелигентна, ерудирана, но мелонхолична и чувствителна. 

Преди да срещне Яворов, Лора е омъжена за Иван Дренков, с когото сключва брак през 1907 година под натиска на своята майка. Скоро след това се ражда Кирил, който обаче умира скоро след раждането си. Година по-късно Лора става майка на втория им син - Петко. Бракът между двамата обаче се указва неуспешен. Той бива разтрогнат през юни 1912 година.

Лора и Яворов се венчават само три месеца по-късно - на 19 септември. Връзката, оказала се фатална и за двама им, започва година по-рано. Лора демонстрира ревност към съпруга си с или без повод. Постепенно бракът им навлиза в критична фаза.

След една от поредните сцени на ревност на Лора се самоубива. Тя е само на 27 години, като се застрелва в дома им. Малко след това прави опит да се самоубие и самият Яворов, но бива спасен.

На днешния ден през 1900-та година умира писателят Оскал Уайлд. Той приключва земния си път едва на 46-години. Става известен с пиесите си и романа „Портретът на Дориан Грей“. След успеха си Оскар заживява в модерни, културни и социални кръгове в Лондон, където се мести, след като завършва университет. Постепенно става една от най-известните личности на своето съвремие.

Във викторианска Англия обаче от всички мъже се очаквало да се оженят и да създадат семейство. Оскар бил принуден да скрие хомосексуалността си и през 1884 г. се оженил за Констанс Лойд. Не след дълго на двойката им се родили двама синове – Сирил и Вивиън. Въпреки това Уайлд продържава с екстравагантното си за времето поведение. През 1891 г. Уайлд се среща с лорд Алфред Дъглас и между тях започва интимна връзка. На 15 май 1895 г. писателят е осъден на 2 години каторжен труд за непристойно поведение и хомосексуализъм.

След излизането си от затвора се установява в Париж, където живее под името Себастиан Мелмот с оскъдната помощ, изпращана му от неговото семейство. Уаилд умира от менингит, беден като просяк и забравен от всички. Погребан е във френската столица. 

На 30 ноември 1835 година в щата Флорида се ражда Самюъл Лангхорн Клемънс, по-известен с псевдонима си Марк Твен. Той е най-известен с романа „Приключенията на Том Сойер“ и неговото продължение „Приключенията на Хъкълбери Фин“, често определяно като един от великите американски романи.

Твен е господар на разговорната реч и това му помага да създаде и популяризира отличителна американска литература, на американски теми и език. Поради различни причини много от неговите творби са забранявани. "Хъкълбери Фин", например, на няколко пъти е забраняван в гимназиите, заради употребата на думата "негър". 

Марк Твен е наричан „бащата на американската литература“. Освен от нея обаче, Твен бива очарован от научните изследвания. Прекарва много време в лабораторията на Никола Тесла, с когото е близък приятел. Той патентова три изобретения, като едното от тях е заместител на тирантите, а другото – историческа игра с любопитни факти. Най-голям търговски успех има самозалепващият се албум за изрезки.

Рожден ден на 30 ноември празнуват британският режисьор Ридли Скот, басистът на Дийп Пърпъл Роджър Глоувър, рок музикантът Били Айдъл, родният футболист Александър Бончев, актьорът Бен Стилър, автомобилният състезател Ясен Попов, футболистите Евгени Курдов, Пламен Илиев и Владислав Василев, поп-фолк певицата Гергана, актрисата Кейли Куоко, моделът Николета Лозанова и други.