Това е рубриката, в която ще ви припомни какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

На 25 февруари 1851 година в Шумен е основан първият български оркестър. Първите репетиции са в дома на общественика и меценат Атанас Стоянов. Ръководител на симфоничния оркестър става унгарецът Михай Шафран. Участие взимат унгарски емигранти, които пристигат у нас след потушаването на Унгарската революция. Заедно с Шафран, у нас пристигат деветима цигулари и флейтисти. Междувременно музикантът започва да учи и малки българчета да свирят на флейта.

Оркестърът е основан със съдействието Анастас Хаджистоянов. Тай се състои от 12 души, които изпълняват маршове, валсове, мазурки, оперни откъси, народни песни и хора. За кратко време музикантите си спечелват слава и започват да свирят и в други градове. 

През 1861 година Шафран заминава за Одрин, където до края на живота си е ръководител на ученическия оркестър в Българската екзархийска мъжка гимназия. Един от най-успешните му ученици е Добри Войников. След заминаването на унгареца, именно той оглавява оркестъра. 

Михай Шафран е автор на оркестровите произведения „Българско хоро“, „Подпури“, „Шумна полка“.

През 1919 година е учреден националният парк Гранд каньон. Това е най-старият национален парк в САЩ и най-големият в щата Аризона. Самият Гранд каньон е едно от местата с най-чист въздух в Щатите и ежегодно се посещава от над 4 милиона души. Една от акракциите е спускането с надуваеми лодки по река Колорадо. 

Платото на реката се издиха в резултат от движението на земната кора преди около 65 милиона години. В каньона има следи от четири геоложки ери и разнообразие от скали и пещери. В резултат от издигането реката започва да разрушава почвата, намираща се на пътя ѝ. Самият канион се образува преди около 5-6 милиона години и продължава да се задълбочава, заради ерозията на почвите. 

Страховит факт за каньона е, че в него са докладвани 770 смърти случая за последните 200 години. Най-много - 242, се дължат на самолетни и вертолетни катастрофи. Други - на падания, топлинни удари, дехидратация, удавяния в река Колорадо и дори удари от мълния. Съобщава се и за 23 убийства. 

През 1956 година Гранд Каньон става свидетел на най-смъртоносната пътническа авиокатастрофа в историята по това време. Сутринта на 30 юни от летището в Лос Анджелис излитат два самолета, три минути един след друг. Час и половина по-късно те се сблъскват над каньона. Загиват всички 128 пътници и членове на екипажите. 

Днес каньонът е естествен хабитат на над 2000 растителни вида и 34 вида бозайници. Сред най-интересните животински видове, които могат да бъдат наблюдавани, са червеноопашатият елен и пискюлестата катерица.

През 1936 година Германия започва производството на леките автомобили "Фолксваген". В буквален превод името на известната марка означава "кола на народа". Историята започва три години по-рано, когато Хитлер поставя изистване пред Якоб Верлин и Фердинанд Порше да създадат здрав, сигурен и евтин автомобил. Возилото трябвало да струва не повече от 1 000 райхсмарки и да се произвежда в построен специално за целта завод. 

На 17 януари през 1934 г. Фердинанд Порше изпраща чертежите на прототипа на народния автомобил на германското правителство. 

Днес германският концерн е най-големият производител на автомобили в Европа. Включва в себе си 342 компании, занимаващи се с производство на автомобили и съпътстващи продукти и свързани с това услуги.

През 1991 година е представен първият уеб браузър. Зад разработването му стоят американецът Тим Бърнърс-Лий и белгиецът Робер Кайо. Първоначално браузърът се нарича WorldWideWeb, но по-късно е преименуван на Nexus, за да не се обърква с World Wide Web, както става известна информационната система. 

През 1993 година е извършен първият атентат срещу Световния търговски център в Ню Йорк. На тази дата терористи взривяват кола бомба под Северната кула. Планът е тя да бъде съборена, повличайки със себе си и Южната. Заговорът обаче не успява - сериозни материални щети са нанесени по първите етажи на кулата, но конструкцията не поддава след взрива. Въпреки това 1042 души са ранени при експлозията, а шестима губят живота си. 

Атаката е планирана от група заговорници от Близкия изток, които са финансирани от Халед Шейх Мохамед. През март 1994 четирима от атентаторите са обвинени за заговора, а други двама получават обвинения три години по-късно. 

26 февруари е рождената дата на френския поет, писател, драматург и общественик Виктор Юго

На тази дата през 1861 година във Виена е роден и Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мария Сакскобургготски. Той управлява България в продължение на 31 години и по този начин се превръща в най-дълго управлявалият монарх в Третата българска държава.

Своя 62-ри рожден ден днес щеше да отпразнува и журналистката Силва Зурлева. На 1 януари 2020 година тя загуби живота си при битов инцидент. Зурлева е автор на редица преводи на художествена литература от гръцки език. Тя бе кореспондент на гръцки издания, работила е и като редактор на БНТ и София прес. 

От 10 май 1999 г. е управител на медийната групировка „Антена България“. От март 2001 г. е председател на Съвета на директорите на Нова телевизия, а от 2009 г. – главен консултант на телевизията и член на Управителния съвет на Нова Броудкастинг Груп. Напуска телевизията на 8 май 2019 г.

Рожден ден днес празнуват българският писател, поет, сценарист и режисьор Иля Велчев, избраният за футболист на века в Ловеч Петър Хубчев, певецът Борис Солтарийски, американският певец Майкъл Болтън и известният шведски композитор и автор на световни хитове, изпълнени от Бритни Спиърс и Бекстрийт Бойс Макс Мартин

Празник днес има и турският президент Реджип Ердоган. На 26 февруари е родена и известната турска актриса Берен Саат

През 1974 година е роден и автомобилният състезател Себастиен Льоб. Той е носител на девет световни титли, което го превръща в абсолютен рекордьор в автомобилния спорт. 

На тази дата през 1983 година се ражда и португалският футболист Кеплер Лаверан Лима Ферейра, по-известен като Пепе.