Отбелязваме Международния ден на ромите. На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война. На 8 април 1971 г. в Лондон се провежда и Първия ромски конгрес. Целта му е да се обединят и систематизират усилията на международното ромско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на тази малцинствена група: образование, бедност, сегрегация. На срещата са приети общи ромски химн и знаме. Химнът е песента „Джелем, джелем" на Жарко Йованович от 1969 г. Знамето изобразява синьото небе, зелената земя и червеното колело на постоянното движение.

Днес е и Международният ден против генетичното модицифиране на организми. ГМО, е организъм, чийто гени са умишлено променени от човека. Като синоним се използва също така понятието трансгенен организъм.

Според определение на Комисията по Етика и Технологии на Квебек-Канада "генетично модифициран организъм или ГМО е жив организъм с изкуствено променен генотип с помощта на генното инженерство или за да подчертае някои от характеристиките му, да му придаде нови или обратното, за да намали или премахне някои от нежеланите наследствени белези".

Според директивана Европейската общност Генетично модифицираният организъм е организъм (като се изключи човешкия) с изменен генетичен материал, който не е извършен посредством естествено размножаване и/или комбиниране на индивидите.

От 2005 година у нас е в сила Закон за ГМО, който урежда пускането на пазара, транзита и търговията с такива продукти. 

На 8 април 1899 година Марта Плейс става първата жена, екзекутирана на електрически стол. Марта била на 44 години, когато извършила брутално убийство. От 20-годишна жената била психично болна. Предполага се, че е ударила лошо главата си и не успяла да се възстанови напълно от травмата. 

По-късно се омъжила за Уилям Плейс, който имал дъщеря. Съпругът ѝ имал нужда от женско присъствие и някого, който да му помага с грижите за тийнейджърката. Един ден Уилям се прибрал от работа, а Марта го  издебнала в гръб с брадва. 

Започнала схватка. Съпругът надделял и успял да извика помощ. По-късно обаче в дома им било открито тялото на дъщерята на Плейс, скрито под леглото на Марта. 

Жената била арестувана, а заседателите я признали за виновна по всички обвинения. 

На тази дата през 1994 година Кърт Кобейн е открит мъртъв в дома си. Фронтменът на Нирвана слага край на живота си три дни по-рано. Открит е в лятната градина на дома си в Лейк, Вашингтон от служител на електротехническа фирма. Смит е пристигнал в къщата, за да постави осветление, когато забелязва тялото на човек в лятната градина. До тялото е намерена пушка Ремингтън 20-и калибър.

Аутопсията на тялото показва, че първоначално Кобейн е взел доза хероин, 3 пъти по-голяма от средната свръхдоза, след което се е самоубил с пушката си. 

27 години след смъртта му, мнозина са скептични, че става дума за самоубийство. Около смъртта му има много въпросителни - на първо място смъртта след подобно количество погълнат хероин настъпва почти мигновено. Освен това, полицията е открила в дома на Кобейн няколко огнестрелни оръжия. Мнозина поставят въпроса дали пушката "Ремингтън", чиято цев е дълга около 70 см., е била най-удобното оръжие подръка, имайки предвид факта, че той изглежда е планирал внимателно самоубийството си и дори е оставил предсмъртно писмо. В последните си думи той се обръща към съпругата и дъщеря си. 

"Моля те, Кортни, продължавай, заради Франсис.
За нейния живот, който ще бъде толкова по-щастлив без мен.
Обичам ви, обичам ви!", пише той. 

След смъртта му групата Нирвана се разпада. Творчеството на Кобейн и бандата се побира в 9 албума, а 35 години след създаването си песни като Smells Like Teen Spirit, Heart-shaped Box, Come as you are, You Know you're right продължават да са любими на няколко поколения. 

Рожден ден днес празнуват модната дизайнерка Вивиан Уесууд, българският футболист Красимир Борисов, родната певица Йълдъз Ибрахимова, художничката Анжела Минкова, китаристът на Guns N' Roses Изи Страдлин, политикът Цветан Цветанов, астрисите Робин Райт и Патриша Аркет, политикът Мария Капон, диригентът Найден Годоров, актрисата Йоана Буковства и други. 

Своя 47-ми рожден ден днес щеше са отпразнува и басистът на ню метъл групата Слипнот Пол Грей. Той бе открит мъртъв в хотелска стая през май 2010 година. Грей изпълняваше беквокалите в някои от песните на Слипнот, като „Spit It Out“ и „Disasterpiece“.