Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Международен ден на блондинките

31-ви май е официален Международен ден на блондинките от 2006 г. насам. Тогава е връчена за пръв път наградата "Диамантено токче", която представлява престижно отличие за русокоси дами, които са успели в живота. Смята се, че първата блондинка в историята на човечеството e древногръцката богиня Афродита, чиито златисти къдрици били подарък от самия Зевс.

Блондинките са смятани от мнозина за най-красивата част от нежната половина на човечеството. За да бъдеш блондинка не е необходимо да си родена такава, както се казва „роди ме мамо … хитра, аз сама ще се изруся” или нещо от този сорт. Шегите за интелекта на блондинките са много, въпреки че голяма част от русите дами не са естествени блондинки, а просто са под прикритие. Което някакси води до това, че шегите се отнасят и до брюнетките, но нека не задълбаваме.

Култът към блондинките се създава от киноиндустрията и особено от Холивуд в средата на 20 век. Една от русокоските пленила света с русите си коси и чар е именно секс символа на всички времена Мерлин Монро. Интересен факт за нея е, че тя дори не е естествено руса, но това не е никаква пречка за милионите й фенове. 

Честит празник на всички русокоси дами, пожелаваме им да продължават да сияят и да пръскат чар по света.

Въпреки неоснованието на шегите за блондинки, сме ви подготвили и няколко смешки, за да ви развеселим. И както вече споменахме брюнетките да не злорадстват, защото не се знае, каква промяна ще им се прииска през лятото.

* * *

Две блондинки разговарят в кафенето.

– Отслабнала си!

– Да, в работата е страхотен стрес. Не ми дават заплатата, работя от сутрин до късна вечер, шефът само ме дразни и ми вика…

– Ами смени си работата…

– Не мога, трябва да сваля още три килограма.

* * *

Блондинка плаче в нощен клуб.

– Аааааа!

– Какво става?!

– Счупих си нокътя!!!

– А защо пищиш така?

– Не мога да си го извадя от носа!!!

* * *

– Мили, расте ми коремчето. Май съм бременна!

– Дори знам от кого.

– От кого???

– От завода за бонбони и шоколадови изделия!

* * *

Една блондинка отива на конкурс и я питат:

– Коя от следните птици не си прави гнездо? Щъркел, кукувица, фазан?

– Кукувица! – уверено отговаря блондинката и взима наградата.

Нейна приятелка я пита:

– Е, ама много си умна! Как разбра, че е кукувицата?

– И дете знае, че кукувицата живее в часовника!"

Международен ден за борба против тютюнопушенето

Днес отбелязваме Световния ден против тютюнопушенето. Той се създава през 1987 г. по инициатива на Световната здравна организация. За първи път се отбелязва на 31 май 1988г. С него се цели привиличане на вниманието върху тютюневата епидемия, която обхваща с пипалата си в смъртоносна хватка от 1/3 до 1/2 от пушачите, съкращавайки живота им средно с 15 години.

Традиционно, на този ден се провеждат различни кампании, които са насочени към отказване от вредния навик.

Повече от 4000 химични вещества се съдържат в тютюневият дим. Много от тях са токсични, други са радиоактивни, а над 40 причиняват рак. Причината за това е високата температура, до 900C, която се развива в димящият край на цигарата при вдишване. Около 85% от тютюневият дим в затворено помещение се дължи на страничен димен поток. В него се съдържа 2 пъти повече никотин, 5 пъти повече въглероден оксид, 3 пъти повече канцерогена безпирен.

Маршът Велик е нашият войник е обявен за химн на Българската армия

На 31 май 2001 година за химн на Българската армия официално е обявен маршът „Велик е нашият войник.” Маршът е композиран през 1916 г. по време на Първата световна война край Охридското езеро от Михаил Шекерджиев, редник в 23-ти полк на Осма пехотна тунджанска дивизия по текст на журналиста подпоручик Константин Георгиев.

По политически причини, през различните исторически периоди, оригиналният текст се преработва. Особено драстични промени текстът търпи след 9 септември 1944 г.

„Велик е нашият войник!
Велик, велик, велик!
Измокрен, гладен, уморен,
Без отдих би се ден и нощ,
Бърдата цепи разярен
Със страшния си вик "На нож!"

За него Шипка пее днес,
За него Одрин днес мълви.
Венци на доблест и на чест
Хайдушкият Балкан му сви.

Пленил бе той знамена безчет,
С "Ура" превзе Люлебургаз.
От Драва и от Мур навред
Се чу победният му глас.

И пак безстрашен и суров,
На бойния си пост е той,
За бащин край и днес готов
Да литне във победен бой.”