Тук е мястото, на което ще ви припомним какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Основан е Рим

През 753 година пр.н.е. Ромул и Рем основават Рим. Те са митичните основатели на Рим, споменати в римската митология като близнаците, синове на весталката Рея Силвия и на бога на войната Марс. Ромул и Рем са сред най-известните отгледани от животни деца в митологията и фантастиката.

Според традиционното вярване Ромул е бил първият цар на Рим. Ромул убил Рем след свада относно това кой от двамата братя имал подкрепата на боговете да управлява града и да му даде име. Ромул станал най-великия завоевател на древния Рим, добавяйки големи по площ територии и хора в новите владения на Рим.

Започва испано-американската война

Испано-американската война е военен конфликт между САЩ и Кралство Испания по повод въстанието на остров Куба. От тази война Кралство Испания загубва контрола над Куба, Пуерто Рико и Филипините.

Жените във Франция получават правото да гласуват

Французойките получават избирателни права през 1944 година. Правото на глас на жените или женски суфражизъм е правото на жените да гласуват и да бъдат кандидатирани на свободни демократични избори.

Модерният суфражизъм има корени във Франция и датира от 18 век. Освен за правото на участие в избори, движението се бори и против дискриминацията на жените в политическия и икономическия живот.

Бразилия открива новата си столица

През 1960 година Бразилия официално открива новата си столица – град Бразилия. Тя е построена само за четири години по авангардния проект на архитекта Оскар Нимайер.

Градът е разположен на брега на изкуствено езеро, а населението на столицата заедно с предградията е 2,2 млн. души.

Идеята за изграждане на нова столица е административният и политически център на страната да бъде близо до географската среда на бразилската територия. Архитектите на града решават да придадат на селището формата на самолет и наричат проекта си „plano piloto“. Административният център на града всъщност представлява тялото на самолета, а крайните квартали са оформени като крила.

Днес е рожденият ден на британската кралица Елизабет II. Любопитен факт е, че кралицата има два рождени дни - официалният се чества с парад във втората събота на месец юни. Това е така, защото традицията повелява рожденият ден на монарха се отбелязва през лятото, заради по-благоприятните метеорологични условия. 

Миналата година Елизабет отмени честванията на празника, заради ограничителните мерки срещу разпространение на коронавируса. Личният ѝ празник тази година е белязан от загубата на принц Филип, който бе погребан преди 4 дни. Кралското семейство все още е в траур и вероятно няма да отбележи деня, в който кралицата навършва 95 години. 

Рожден ден днес имат и две от златните момичета на България - гимнастичките Мария Гигова с Адриана Дунавска. Гигова е първата голяма звезда на България в художествената гимнастика, както първата в света трикратна световна шампионка - през 1969, 1971 и 1973 година. Бивш председател е на Българската федерация по художествена гимнастика.

Адриана Дунавска е първата българска олимпийска медалистка - печели сребърен медал от Олимпиадата в Сеул през 1988 година. В националния отбор тренира под ръководството на Нешка Робева. През юни 2007 г. е назначена за старши треньор на националния ансамбъл. Само година по-късно става старши треньор на френския национален отбор – индивидуално и ансамбъл.

На 21 април са родени и журналистката Ива Николова, футболистът Валентин Игнатов, барабанистът на финландската метъл банда Найтуиш Юка Невалаинен, волейболистът Тодор Алексиев, актрисата Ашли Грийн и други.