Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Днес в у нас се чества паметта на Светия Крал Стефан Урош II Милутин. Стефан е сръбски крал, управлявал от 1282 до 1321 година.  По негово време сръбската държава постига значително териториално разширение в северна Македония и северозападните български земи.

Закрилник и дарител на православната църква приживе, Стефан Милутин е обявен за светец. Мощите му се съхраняват в църквата „Света Неделя“ в София.

По негова заповед и с негови средства са построени или обновени десетки църкви и манастири.Най-известни, запазени и до днес, са Богородица Левишка, Грачаница и Банска – построена от краля като негово лобно място. По времето на Милутин е издигната и църквата на Света Богородица в Хилендарския манастир.

След смъртта му на 29 октомври 1321 година Стефан Милутин е канонизиран. Погребан е в манастира Банска. По време на османското нашествие мощите му са пренасяни неколкократно – първо в Трепча, а към 1460 година в Софийско.

Преди 14 години Сръбската православна църква предяви претенции към мощите на Стефан Милутин. При официалното си посещение в София на 19 септември 2013 президентът на Сърбия Томислав Николич получи само парченце от дрехата на краля-светец.

Страните от бившия СССР почитат паметта на жертвите на политически репресии. Денят се отбелязва от 1991 г. На 30 октомври 1974 година се провежда гладната стачка на затворниците от лагерите в Мордова и Перм в знак на протест срещу политическите репресии в СССР.

На този ден през 1922 година Бенито Мусолини става министър-председател на Италия и остава такъв чак до 1943 г., когато е освободен от поста. Той е най-младият, избиран на този пост. Управлява като министър председател до 1925 година, след като отхвърля демокрацията и установява първата фашистка диктатура. Той е създателят на италианския фашизъм.

В рамките на 5 години той установява диктаторска власт и се стреми да създаде тоталитарна държава. Мусолини остава на власт, докато не бива свален от крал Виктор Емануил III през 1943 г. Няколко месеца по-късно става лидер на Италианската социална република, германска марионетна държава в окупирана Северна Италия. Мусолини заема този пост до смъртта си през 1945 г.

Радиопиесата "Войната на световете" хвърля в паника Щатите

През 1938 година радиотеатър по романа на Хърбърт Уелс „Войната на световете” хвърля в паника жителите на САЩ. Спектакълът е на Орсън Уелс - известен актьор, продуцент, сценарист и режисьор. Неговото превъплъщение в астроном обаче успява да убеди десетки хиляди жители на Новия континент, че в действителност марсианци нападат Земята, а атаката се предава на живо по радиото. 

Необходими са доста усилия, за да се убеди населението, че става дума за радиопиеса, а не за нападение на извънземни. Срещу медията CBS започват да валят искове. Те обаче биват отхвърлени от съда. Един единствен мъж успява да получи обезщетение, и то - по настояване на самия Уелс. Той бил съсипал новите си обувки, докато бягал от извънземните. 

Предаването има широк отзвук по целия свят. Три години по-късно американците отказват да повярват на новината за нападението на Пърл Харбър. Хитлер пък се възползва от ситуацията, за да обяви упадъка на демокрацията в САЩ. 

Детониран е Цар бомба

През 1961 година Съветския съюз детонира водородна бомба на остров Нова Земя. Това е най-голямото ядрено оръжие, използвано някога, с 50 мегатона заряд. Мощността ѝ се равнява на 58,6 мегатона тротилов еквивалент, което я прави близо 3600 пъти по-мощна от първата атомна бомба, взривена над Хирошима.

Цар бомба е конструирана от група физици. За негови бащи се смятат съветските академици физици Игор Курчатов и Андрей Сахаров. Детонирана е на 4 км. височина над острова. Бомбата е пусната с парашут от височина 10 500 метра.При взрива се е създало налягане от 1 милион атмосфери, а температурата е била около 10 милиона градуса. Ядрената гъба достига височина 67 километра, а "шапката" е с диаметър 95 км. 

Ударната взривна вълна обикаля земното кълбо три пъти. Йонизация на атмосферата причинила радиосмущения на стотици километри от мястото на взрива в продължение на 40 минути.

Произведен е първият автомобил "Ламборгини"

350GTV е първият автомобил с емблематичната марка. Той прави своя дебют на автомобилното изложението в Торино през 1963. Носят се слухове, че по това време возилото не било напълно завършено, а на мястото на двигателя имало керемиди.

350GTV разполага с напълно алуминиев V-образен 12 цилиндров двигател. Той ускорява до 100 километра за 7.5 секунди и достига максимална скорост от 280 км/ч.

Феручо Ламборгини иска да създаде автомобил, конкуриращ се с "Ферари". Първите модели се отличават със своята изтънченост, мощност и комфорт. Самият Ламборгини притежавал компанията още 9 години след основаването ѝ. Днес тя е собственост на Ауди.

Футболната война приключва с примирие

През 1969 година салвадорската армия навлиза в Хондурас. Войната е преустановена бързо с посредничеството на Организацията на американските държави, но напрежението между двете държави трае още три години. Мирен договор е сключен на 30 октомври 1980 година. 

Названието Футболна война идва от тиражираната в медиите информация, че причина за войната е загубата на хондураския национален отбор по футбол от отбора на Ел Салвадор по време на квалификациите за световното първенство през 1970 г. Възможно е въпросният мач наистина да се е оказал кулминацията на напрежението, но още преди това са налице конфликти по границата. За кратко време във войната загиват близо 3 000 души.