Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Последният руски император

Николай II се качва на престола на 20 октомври 1894 година.  последният цар на Русия. Неговото управление е белязано с много социални и политически противоречия, две революции – 1905 – 1907 г. и 1917 г., война с Япония и Първата световна война. Николай II е принуден да се отрече от престола по време на Февруарската революция през 1917 година.

След това, по решение на временното правителство той и семейството му са заточени в Тоболск през 1917 година.

През 1918 година е взето решение за прехвърляне на семейство Романови в Москва, където да бъдепроведен открит процес срещу царя.

Решението за екзекуцията е взето под натиска на все по-напрегнатата обстановка в района в разгара на Гражданската война в Русия. Болшевиките решават да осъществят убийството в Екатеринбург, където в онзи момент е било царското семейство.

В нощта на 17 юли в мазето на къщата на Ипатиев са разстреляни цар Николай, съпругата му Александра Фьодоровна, децата им Олга, Татяна, Мария, Анастасия и Алексей и четирима души от свитата им.

На 20 октомври 1912 година приключва Люлебургаско-Бунархисарската операция. Това е най-кръвопролитната битка през Балканската война. Българските войски под общото командване на генерал-лейтенант Радко Димитриев нанасят тежко поражение на османските сили в Източна Тракия, които са принудени да отстъпят към столицата Цариград. Две седмици по-късно, по време на Чаталджанската операция, османците прекратяват българското настъпление.

През 1971 година германският канцлер Вили Бранд е удостоен с Нобелова награда за мир. Бранд развива така наречената Източна политика - за намаляване напрежението с държавите от източния блок. С това той допринася за изменение на манталитета, начина на мислене на хората от Източния блок и по някакъв начин да подпомогне падането на тогавашния социалистически режим в страните. Политиката му води до смекчаване на отношенията между хората от Източния и Западния блок.

Открита е прочутата опера в Сидни

Емблемата на Сидни е открита през 1973 година от кралица Елизабет Втора. Сградата е проектирана от архитекта Йорн Утсон, който впоследствие бива удостоен с най-престижната награда за архитектура в света - „Прицкер“. Самото здание е включено в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, наред със забележителности като Египетските пирамиди и комплекса Тадж Махал в Индия.

Архитектът посещава 9 години от живота си на проекта. И днес операта е една от най-модерните сгради в света. Любопитен факт е, че първоначално тя никак не допаднала на местните жители. Самият строеж продължава 14 години. През 1966 година Утсон се оттегля по особено шумен начин, след като негови колеги решават да променят интериора, за да спестят пари. Той така и не отива в Сидни, за да види завършеното си произведение. Някои от идеите му обаче все пак биват приложени в началото на този век.

Строителството на Операта струвало 102 млн. долара. Първоначалният бюджет бил едва 7 милиона долара. В неяима около 1000 помещения, които включват 2 големи зали за оперни спектакли и концерти, 5 театрални, 5 репетиционни зали, 4 ресторанта, 6 бара и безброй магазинчета за сувенири.

На днешната дата са родени родният борец Васил Вълков, рок музикантът Рик Лий, босненската певица Лепа Брена, българската композиторка Албена Врачанска-Петрович, режисьорът и шоумен Виктор Калев, австралийската певица и сестра на Кайли Миноуг - Дани Миноуг, Снууп Дог, актьорът Башар Рахал, пианистът Димитър Косев и други. 

На 20 август честваме и Световния ден за борба с остеопорозата. Инициативата се осъществява под егидата на Международната фондация по остеопороза.

Приблизително една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50 г. възраст получават остеопорозна фрактура до края на своя живот. Наличието на една фрактура увеличава с 86 % риска от появата на следващи фрактури и при двата пола. При бедрените фрактури смъртността е 20-24 % в рамките на година след фрактурата. Към 2050 г. се очаква броят на бедрените фрактури в света да нарасне с 310 % при мъжете и 240 % при жените.