Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

 

Днес в САЩ се отбелязва Денят на нудизма. За мнозина нудизмът е общуване с природата и хората в естествено състояние. Нудистите смятат, че голото човешко тяло не е срамно – тъкмо обратното, то е създадено да общува с природата без стигматизиране и без прикриване. Резултатите от скорошни проучвания показват, че те са по-щастливи от живота си. 

Ето какво се е случило на този ден:

Първата детонация на динамит

Той е изобретен от Алфред Нобел, а първата демонстрация е направена на 14 юли 1867 година в Англия. Същата година изобретението е патентовано.  Характерна особеност на динамита е, че за да се взриви невинаги е нужен детонатор.

Алфред Нобел успява да „подчини“ нитроглицерина, след като го смесва с диатомична пръст и му. Откритието е белязано от трагичен инцидент - в една от експерименталните лаборатории след нещастен инцидент умира брат му Емил.

Първите близки снимки на Марс

През 1965 година „Маринър 4” прави първите снимки в близък план на чужда планета, докато прелита около Марс. Апаратът е конструиран за извършването на близки наблюдения на планетата и пращането им на Земята. Изстрелян е пред 1964 година и е четвъртият космически апарат, прелетял успешно около Червената планета.

Футболната война

През 1969 година салвадорската армия навлиза в Хондурас. Войната е преустановена бързо с посредничеството на Организацията на американските държави, но напрежението между двете държави трае още три години. Мирен договор е сключен едва през 1980-та година.

Названието Футболна война идва от тиражираната в медиите информация, че причина за войната е загубата на хондураския национален отбор по футбол от отбора на Ел Салвадор по време на квалификациите за световното първенство през 1970 г. Възможно е въпросният мач наистина да се е оказал кулминацията на напрежението, но още преди това са налице конфликти по границата. За кратко време във войната загиват близо 3 000 души.

Най-близкият полет до Плутон

През 2015-та година роботизираният космически апарат „Нови хоризонти” прелита само на 12 500 км. от планетата джудже. Това е първият апарат, прелетял в близост до луните Никта и Хидра. Учените от НАСА остават изненадани от липсата на кратери но повърхността. Откриват две ледени планини с височина около 3000 и 1500 m. Предполага се, че това е замръзнала вода или метан.