Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Убийството на Жан-Пол Марат

Ръководителят на Френската революция е убит във ваната на собствената си баня от Шарлот Корде през 1793 г. Шарлот е френска благородничка и член на противникова политическа формация.

Жан-Пол е един от вдъхновителите на свалянето на монархията и на Септемврийските кланета – разправата на тълпата със задържаните в парижките затвори. Заради радикалните му призиви и действия срещу него започва съдебен процес, който с оправдателната си присъда само увеличава неговата популярност.

През последната година от живота си е депутат в Конвента.

Кралица Виктория първа се настанява в Бъкингамския дворец 

В основата на днешния дворец е сграда, построена за херцога на Бъкингам през 1703 г. Дворецът съдържа 77000 m². На първия етаж в центъра е разположена музикалната стая. В задната част на двореца има голям парк – градина, заедно с езерото е най-голямата частна градина в Лондон.

През 1837 г. кралица Виктория става първият монарх, настанил се в двореца. Днес пред него се издига мемориалът на Виктория.

Берлинският договор

Той урежда промените на Балканите след Руско-турската война. Санстефанският договор, с който се слага край на войната, изостря отношенията между Русия и останалите Велики сили. Основното противоречие се състои в предварителното съгласие на Русия на Балканите да не се създава голяма държава.

Берлинският договор дава пълна независимост на Сърбия, Румъния и Черна гора, но ги задължава да поемат част от държавния дълг на Османската империя. Договорът запазва в общи линии статута на Княжество България. Новата българска държава се поставя във васална зависимост от Османската империя и се задължава да ѝ плаща ежегоден данък, но има собствено правителство и войска, а османската армия няма право да навлиза в нейната територия.

Автономията на Източна Румелия е по-ограничена. Областта се управлява от главен управител, назначаван от Високата порта и одобряван от Великите сили с петгодишен мандат. Държавното устройство на областта трябва да бъде уредено от европейска комисия.

Част от системата, установена с договора, е напълно разрушена на 22 септември 1908 г., когато България обявява независимостта си, а Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина.

Най-голямото постижение на българския футбол

Това е достигането на полуфинала на Световното по футбол в САЩ през 1994 година. Всъщност, на днешния ден Италия слага край на мечтите на националния ни отбор. България играе вяло първото полувреме и позволява на Италия да поведе с 2:0 с голове на Роберто Баджо. Христо Стоичков връща един гол от дузпа преди почивката. През второто полувреме националите излизат много мотивирани, но италианците успешно им противодействат.

В крайна сметка мачът завършва със загуба за България с 1:2. На мачът за 3-тото място България пада от Швеция с 0:4.