Вашето възрастно куче не е почти толкова старо, колкото може би си мислите, а вашето пале вероятно е значително по-възрастно, отколкото осъзнавате, поне по отношение на „човешките години“.

Изследователи от Медицинския институт към Калифорнийския университет в Сан Диего най-накрая измислиха по-точна формула, която да определи физиологичната възраст на кучето, приравнена към човешкото стареене, за да замени старото изчисление - една кучешка година е равна на седем човешки години.

„Ако се замислите, в края на краищата едно 9-месечно куче може да има кученца, така че вече знаехме, че съотношението 1:7 не е точна мярка за възрастта“, обяснява Трей Идъркър, част от изследователския екип. 

Екипът работи с експерти по генетиката на кучетата, за да създаде "епигенетичен часовник", като анализира клетъчен процес за активация на гени. Именно това позволява на изследователите да сравняват по-добре възрастта на хората и кучетата.

Получената формула може да бъде разбрана най-добре чрез графиката по-долу, показваща как кучетата стареят бързо в началото, но в следващите човешки години процесът на стареене се забавя.

Оказва се, че единственият път, когато старата формула 7: 1 наистина важи, е когато кучето е на около 9 или 10 години.