Причината е, че интернетът по целият свят се поддържа от 13 DNS сървъра, тези 13 DNS root сървъра представляват основата на световната мрежа. Сървърите така са направени, че при авария с единият от тях, единият от другите да му заема временно работата, но аварии се допускат изключително рядко.

На няколко пъти имаше опит за атаки срещу сървърите като най-големият хакерски удар беше преди 4 години, когато хакери от хакерската група Анонимните успя да пробие в 11 от 13-те DNS сървъра, пише zajenata.bg. Сървърите на DNS може да са само 13, но са пръснати в различни точки на света и представляват разклонения от множество сървъри с общ IP адрес. Системата се подсигурява от 259 сървъра с различни провайдъри, коeто прави хакерските атаки практически невъзможни.

Тази година на 24 за първи път от повече от 20 години ще има обновления и промени във всичките 259 сървъра, които поддържат 13-те DNS сървъра и временно интернета по целият свят ще спре за около 6-8 часа, алармират американски експерти по информационна сигурност.

A ето и мнение на експертите дадено пред медиите: 

DNS root сървъри не отговарят за маршрутизирането на интернет трафика. Те просто отговарят на заявки, които получават от други DNS сървъри, каквито има безброй, и им показват кой домейн на кое IP отговаря. Много интернет доставчици имат собствени DNS сървъри, други използват под наем. Хостинг провайдърите често също имат свои DNS сървъри, както и по-големите корпорации, за които това улеснява връзката и комуникацията между вътрешните им мрежи и интернет.

Има и друго. Локалните DNS сървъри поддържат временни копия на регистрите (т.нар. кеш). Когато се въведе домейн в браузъра, той първо се проверява в DNS сървъра. Той от своя страна, търси информацията в DNS root сървърите на определен период от време - обикновено прави проверка веднъж на всеки 24 ч. до 48 ч. освен ако не получи изрична команда да го направи по-рано.

Дори и бразузърите и компютрите пазят кеш на посетените страници. Тоест, дори и всички DNS root сървъри да спрат да работят едновременно, което е силно хипотетично, отново ще има копия от тази информация.

Още новини ТУК

TNS.bg