Вегетарианците са два пъти по-склонни да бъдат депресирани, отколкото хората, които ядат месо

Ново проучване, публикувано от Journal of Affective Disorders, установи, че говеждото е единствената храна, свързана с по-нисък риск от депресия.

Изследователите искаха да проучат връзката между вегетарианството и депресията сред възрастните.

Те попитаха 14 216 души в Бразилия на възраст между 35 и 74 години дали спазват безмесна диета и интервюираха участниците, за да идентифицират техните епизоди на депресия.

Когато разглеждат връзката между диетите на растителна основа и психичното здраве, учените взеха предвид други променливи, включително социално-демографски параметри, навици за пушене или алкохол, нива на физическа активност, самооценка на здравословното състояние, индекс на телесна маса и хранене през предходните шест месеца . 

Изследователите установяват, че безмесните диети всъщност водят до това, че хората изпитват депресивни епизоди два пъти по-често от тези, които ядат говеждо месо. 

Авторите на изследването пишат, че „недостигът на хранителни вещества не обяснява тази връзка“, но други експерти имат различно мнение.

Хранителните вещества, открити в говеждото месо - включително желязо, витамин B, цинк и протеини - помагат на мозъчните функции и могат да бъдат ценни за предотвратяване на депресивни епизоди. 

„Когато дадено лице изключи цяла група храни, в този случай източници на протеини и мазнини, и не я замени с еднакво адекватни хранително опции, това ще засегне различни системни и физиологични функции като когнитивното здраве“,каза за Healthline, Моник Ричард, Говорителят на Академията по хранене и диететика. 

Ричард, който не е участвал в проучването, посочи, че за да се установи дали дефицитът на хранителни вещества е причината за констатациите, трябва да се направят допълнителни тестове. 

„Други фактори, които биха били важни за оценка, биха били дали човекът се чувства изолиран или откъснат от другите, свързани с техния хранителен избор“, каза Ричард.

Изследователите наистина заключиха, че връзката е неясна и ще са необходими повече данни за изясняване на връзката.