Моцарелата е определена като най-полезния продукт за хората, страдащи от високо кръвно налягане. Млечните продукти са богати на калций, въпреки това много от тях са с повишено съдържание на мазнини. Понякога сирената съдържат много сол. Затова моцарелата се явява най-добрият вариант, тъй като не е нито солена, нито богата на мазнини, пише в."Дейли експрес"

Британски диетолози препоръчват на хипертониците да включат в хранителния си режим и други сирена - изкиснато саламурено сирене и козе сирене. Високото кръвно може да се свали и с извара с ниско маслено съдържание.

Сирената с плесени пък се считат за най-опасни. Разновидностите рокфор, горнгонзола, камамбер и бри съдържат токсични вещества, които могат да предизвикат развиването на инфекциозни заболявания като листериоза. Такива сирена не трябва да се дават на деца, на бременни жени и на кърмачки. Хората със заболявания на стомашно-чревния тракт също трябва да ги избягват.