Крушунските водопади са сред най-красивите неща, които туристите могат да видят, ако решат да се разходят край Летница.  Намират се на около 6 км от града на северния склон на Деветашкото плато в средния Предбалкан.

Ако идвате от София, трябва да поемете по автомагистрала Хемус, оттам потегляте към Ловеч и село Крушуна. Разстоянието от столицата до красивите водопади е около 180 км, а времето, за което се стига е около 2 часа и 30 минути. От Ловеч Крушунските водопади са на 30 км. В началото на екопътеката има паркинг, където може да оставите колата си.

Според обиколили надлъж и нашир България туристи, това са най-впечатляващите водопади у нас. Самата природа също е много живописна. Тук има за удобство дървени мостчета и панорамни площадки към водопадите. 

 Водопадите представляват дълга травертинова (бигорна) каскада, отделните стъпала на която са самите водопади.

Първият и най-голям водопад от каскадата е 15-метровият Пръскалото. В непосредствена близост до водопадите се намират множество пещери. През 13-14 век на това място се е намирала Крушунската обител на монаси-исихасти, за което свидетелстват и запазените скални ниши и килии. Чрез послушание, въздържание, търпение и съзерцание на природата, исихастите се стремили към единение с Бога. Първият български исихаст е Теодосий Търновски. Негови последователи са търсили усамотение в трудно достъпни местности, далеч от светския живот. Вероятно това е причината, в района на село Крушуна, до пещерата "Маарата" да потърсят своята обител тези философи-отшелници.

Направени са два маршрута, които са лесно достъпни и безопасни. 
Едната екопътека отвежда до площадката за наблюдение от която се открива гледка и към двата водопада.
По втория маршрут туристите могат да стигнат до равнината. Там се намира изворът на травертинова каскада.