Някои само сме чували за тях. Други са ги изпитвали, но ги е срам да говорят за това. А трети не се притесняват да се похвалят с мокрите сънища, които правят нощните им много специални. Със сигурност това е едно явление, което предизвиква много въпроси и ни кара да се чудим нормално ли и или не съвсем.

Отговорът на науката е кратък - този тип сънища са напълно в реда на нещата и ни няма нищо, ако се случват и на нас. И да, те не са запазена марка за тинейджърските години - всеки може да ги изпита на всяка възраст.

Проучванията показват, че 66-85% от мъжете и почти половината от жените са имали мокри сънища в даден момент. Повечето изследвания са върху мъже, защото при тях е много по-лесно да се докаже този вид сън, свързан с изхвърляне на семенна течност. А едва 10% от жените еякулират при оргазъм. Но другите също могат да достигнат до крайната точка насън.

Оказва се също така, че в повечето случаи мъжете се будят от своите мокри сънища и затова и са наясно, че са ги имали. При жените пък по-рядко се наблюдава прекъсване на фазата на съня, затова понякога и не разбират за тях, защото в повечето случаи и не помним какво сме сънували.

Както е нормално да имаме мокри сънища, така е нормално и да ги нямаме. Тяхното наличие зависи най-вече от няколко основни фактора. По време на REM фазата на съня, която се характеризира с бързо движение на очите, сме най-склонни да изпитвам генитална възбуда, учестено дишане и ускорен пулс. Именно в тази фаза ние сънуваме и това може тези физиологични фактори могат да доведат до по-специалните сънища.

Голяма част от мокрите сънища са свързани с това какво прави през деня. Ако гледаме сексуално съдържание, правим или си мислим за секс, това е много вероятно да повлияе на това какво сънуваме. Ако сме редовно сексуално активни и пак имаме мокри сънища, това далеч не означава, че не сме достатъчно задоволени - дори напротив.

Учени също така установят, че понякога сънищата, които завършват с оргазъм, понякога въобще нямат сексуално съдържание, а друга форма на физиологична стимулация - като например ходене до тоалетна. Понякога пък по време на сън имаме чисто механична стимулация на гениталиите, която може да доведе до възбуда и оргазъм. Това се случва най-вече при спане по гръб, обяснява Health.

И пък като мокрите сънища не бива да ни притесняват и да ни карат да се срамуваме, няма нужда да правим нещо специално, за да ги предотвратим. Вместо това, по-добре да им се насладим, за да започнем с усмивка деня.

 

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock