Не е обичайно кит белуга да се появи край бреговете на Швеция. Още по-необичайно е върху тялото му да има следи от прикрепени колани за прикачане на камери или друго оборудване.

От няколко дни морският бозайник е наблюдаван край югозападното шведско крайбрежие. В разгара на войната в Украйна и неизвестните около взривяването на газопровода "Северен поток", подозренията за руски шпионаж с китове бързо придобиха популярност в медиите.

Мъжката белуга всъщност е стар познайник на органите за наблюдение на Баренцово море - стратегическа зона, в която се следи движението на западни и руски подводници. Бозайникът беше забелязан още преди три години далеч на север, край Норвегия. Тези води са естествено местообитание за екземпляри от този вид.

Но странните колани около тялото на белугата още тогава събудиха подозрения за руски шпионаж. Местните хора дори я нарекоха "Хвалдимир" - производно от норвежката дума за кит (hval) и името Владимир. Появиха се и предположения, че белугата е избягала от център за обучение на морски бозайници на руския флот. Морски биолози от Норвежката дирекция по рибарство успяха да отстранят прикрепените колани. Върху тях открили монтирана стойка, подходяща за камера, а върху пластмасовите закопчалки били отпечатани думите "Equipment St. Petersburg".

Версията за подводен шпионаж чрез морски бозайници се подхранва от данните за военни програми в Русия и Украйна от 60-те години на миналия век. Тогава в Севастопол били обучавани делфини и морски лъвове за откриване на мини и вражески водолази. Интелигентните морски бозайници се оказали особено ефективни и резултатите от програмите били многообещаващи. Подробностите за тях, разбира се, попадат в графа "класифицирана информация".

Известно е, че след анексирането на Крим през 2014 г. четири делфина от базата в Севастопол са прехвърлени в здравния център Хмелник в Източна Украйна. Там се проявили като отлични рехабилитатори. Използвали ги в програмите за лечение и възстановяване на украински войници.

Що се отнася до съдбата на белугата Хвалдимир, част от нея продължава да е обвита в мистерия. Според организацията, която наблюдава движението му през последните три години, той е останал във водите край Норвегия, преди внезапно да се насочи към Швеция.

Според биолозите морският бозайник е на 13 или 14 години - възраст, в която хормоните му бушуват и не е изключено да си търси половинка. Възможно е и просто да търси други себеподобни, тъй като досега е водил самотен живот, а белугите са много социални. В такъв случай Хвалдимир е объркал посоката, тъй като най-близката популация от белуги се намира край архипелага Шпицберген, в далечния север на Норвегия.