Навън вече температурите се покачват и всеки търси място, на което да се спаси от жегата. Климатиците идват на помощ, но понякога и те не са достатъчни. Всеки знае, че ключът към доброто здраве по време на лятото е да сме хидратирани.

Но храната не остава по-назад. Докато през зимата можеше да си похапваме всичко, сега е време да помислим кои неща от менюто ни трябва да забравим. На преден план идват салатите, фрешовете и плодовете, а месото, сладкото и тежките ястия трябва да присъстват все по-малко в менюто ни, пише Tialoto.bg.

Лятото е времето, в което трябва повече движение, а храните, богати на мазнини карат тялото да се чувства по-мързеливо.

Ето точно кои храни могат да ни помогнат в борбата с температурите и ще се погрижат за фигурата ни.

Диня

Този вкусен плод съдържа 92% вода в себе си и е доста полезен през лятото. Освен да бъде хапвана самостоятелно, динята може да бъде добра съставка в салати и за направата на сокове. Смятан за универсален плод, тя може да се съчетае с манго и с двете да си направите страхотен коктейл.

Сок от захарна тръстика

Сокът от захарна тръстика е изключително популярен в Индия, където температурите през лятото наистина са високи. Тази напитка се прави от 70% захарна тръстика и 30% захарно цвекло. Освен че е добър лек срещу жегата, сокът помага на човек да регулира нивата на кръвната захар. Естествената глюкоза в него замества загубата на глюкозата в тялото, което се случва при високи температури.

Лимонада

Няма по-хубаво нещо от прясно изцеден сок от лимон. Леко кисел, но в същото време освежаващ, това е лек срещу високите температури, познат на всеки един. Комбинацията от лимонен сок, лед, вода и малко захар, тази напитка е лесна за правене и бързо може да свали температурата на тялото. Благодарение на високите нива на натрий и калий, тя е чудесен лек за горещините през лятото.

Краставици

Лятната салата е незавършена, ако в нея няма свежи краставици. Зеленчукът, който е почти изцяло изграден от вода, е чудесен помощник в борбата с температурите. Също така краставиците са богати на антиоксиданти, витамини и минерали, което още повече ги прави примамливи. Може да си ги хапвате навсякъде независимо дали в салата, или просто са поръсени със сол. Да не забравяме и сока от краставици, който също не е за изпускане.

Чия

Няма как да завършим менюто си без чия. Напитката, която се базира на основата на кисело мляко е отличен начин да приключите всяко хранене. Тя помага за храносмилането, както и да предотврати слънчеви удари и дехидратация.