Дезодорантът е неизменна част от всекидневието, но мъжете трябва да имат едно наум по отношение на продукта, тъй като той може да навреди на спермата им, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на резултатите от полско изследване.

Авторите му от Института по трудова медицина в Лодз са установили, че химикали, съдържащи се в дезодоранта и други козметични продукти, могат да повлияят неблагоприятно върху качеството на семенната течност.

Изследването, обхванало 315 мъже, показва, че химикали във въпросните продукти причиняват аномалии във формата на сперматозоидите и освен това правят "малките плувци" по-бавни, в резултат на което възникват проблеми с оплодителните им способности, пише Тялото.бг. За целите на проучването специалистите са анализирали проби от кръв, урина и сперма. Целта им е била да изследват количеството и качеството на семенната течност, както и количеството на химикалите в тялото.

Анализът на данните е показал, че при мъжете, при които са отчетени повишени нива на парабени в урината, сперматозоидите са по-бавни и с необичайна форма - фактори с неблагоприятен ефект върху способността им да оплодят женска яйцеклетка.

Въз основа на получените резултатите експертите препоръчват мъжете по възможност да избягват употребата на продукти, съдържащи парабени. Въпросните химикали се използват в козметични продукти, за да предпазват от образуването на бактерии и плесени.