Всички сме чували и виждали реклами на различни хранителни добавки с магнезий и от тях знаем, че той може да ни е мултифункционален помощник в ежедневието - от невралгии до безсъние. Ползите от този минерал обаче далеч не се изчерпват дотук и няма да прекалим, ако кажем, че на всеки му трябва.

Тялото ни се наистина се нуждае от него, за да функционира правилно. Проблемът е, че не може да си го произвежда само и трябва да си го набавяме по различни начини - или чрез храната, или под формата на добавки.

Магнезиевият дефицит далеч не е толкова често срещан, колкото този на витамин D, което ни навежда на мисълта, че съдържанието му в храната е достатъчно, за да задоволи базовите нужди на организма. Особено ако ядем често бадеми, фъстъци, тиквени семки, чиа, нахут, стафиди, сьомга, банани, фурми и спанак.

Снимка 612823

Но ако нуждите ни са по-големи - например при усилени тренировки и потене или силно менструално кървене, може да се стигне до недостиг, който пък е предпоставка за оплаквания като мигрена, астма, сърдечно-съдови заболявания, диабет, възпаления и дори рак на дебелото черво.

Въпреки това не бива да приемаме на своя глава добавки с някаква форма на магнезий, защото това може да доведе до стомашни проблеми. И не бива да превишаваме препоръчителната дневна доза от 350 милиграма, пише Men's Health.

Магнезият поддържа функцията на мускулите и нервната система, имунитета, производството на енергия, здравето на костите и още много други. Той е важен както за това да можем да си почиваме ефективно през нощта, така и да бъдем в максимална кондиция през деня. Минералът ни помага да приемем по-добре предизвикателствата на забързания живот и да се справим по-лесно със стреса, тревожността и последствията от тях.

Снимка 660425

Нервното напрежение и безсънието са проблеми, с кито всеки се е сблъсквал, затова магнезият със сигурност може да бъде наш верен помощник. Той успешно регулира невротрансмитерите, които са отговорни за това да се почувстваме по-спокойни и релаксирани. За целта можем да го приемаме не само като добавка, но и да използваме магнезиево олио за външна употреба.

Магнезият се предлага и в различни форми, всяка със своите предимства. Магнезиевият сулфат е подходящ за възстановяване на натоварената мускулатура. Глицинатът подобрява съня, справя се със стреса и тревожността. Малатът ни зарежда с енергия, а цитратът е подходящ при мускулни крампи и запек. Затова е важно винаги да подбираме добавката спрямо нуждите си, обяснява Daily Mail.