1. Пловдив е най – старият жив град в Европа и шестият най  - стар в света

Според британски археолози, Пловдив се нарежда веднага след градовете Йерихон, Библос, Алепо, Дамаск, Суза, Фаюм и Сидон. В списъка са включени само тези градове, които съществуват и днес. Най-старият жив град в света е палестинският град Йерихон. Пловдив се приема, че започва съществуването си 4000 г пр.Христа, но според някои археолози на същото място е имало още по-старо селище, основано около 6000 години, пр. Хр.

2. Дондуковата градина е първият обществен парк в България.

Направена е  по поръчка на генерал – губернатора на Санстефанска България княз  Дондуков – Корсаков. Създадена след Освобождението през 1878 год. от прочутия Люсиен Шевалас. Градината е първата обществена зелена площ в града и затова има статут на паметник на парковото изкуство.

3. Пловдив отказва да бъде столица на Източна Румелия след Съединението през 1885 година.

Пловдивчани се отказват от тази привилегия в името на Обединена България.

4. Името Пловдив носи и връх в планината Памир в Монголия

Той е петхилядник , а в същата планина се издигат още два върха с български имена – Шипка и България.

5. Най – старата сграда в Пловдив, която се и използва, е Джумая джамия.

Оригиналното й име е Мурадие джамия, защото се вярва, че е била създадена по времето на султан Мурад и именно той е финансирал построяването й. Джамията е с размери 40 на 30 метра. 

6. В миналото река Марица е била плавателна

Преди 150 години по реката превозвали годишно 200 000 тона стоки, а в средата на XIX век са се замисляли да пуснат кораби по нея. Знае се, че от  ХVI в. нататък Марица постепенно се наложила като основна магистрала на Тракия. В Пловдив имало и пристанище. Било до сегашните улици „Артилерийска" и „Хъшовска". Наблизо се намирали познатите ханове и кръчми, в складовете край брега чакали тонове товари.

7. През 1887 година Пловдив е най-големият град в Българияс население от 33 032 жители, следван от София, Русе и Варна.

8. В Старинен Пловдив се намира къщата-музей на Христо Данов. Там през 1855 година е основано първото издателство в България.

9. В Пловдив се произвеждат автомобилите Булгаррено и Булгаралпинпрез 60-те години на 20 век.

10. По време на Турското робство Пловдив е главен културен, търговски, военен и административен център на Тракия. Градът е заселван с гърци, за да се отслаби българското население там. През 17-18 век българите в града отново се увеличават, заради преселението на много хора от Средногорието.

11. Най-дългата пешеходна главна улица в Европа

От 2014 година насам Пловдив може да се похвали и като градът с най-дълга пешеходна улица в Европа. Централната улица, по която не преминават коли, започва от Партийния дом и завършва с пешеходния мост на „Новотел“-а. Дължината й е 1750 м, с което подминава пешеходната зона в Копенхаген с около 200-та метра.

12. Гребният канал – най-голямата база на Балканите

Гребната база в Пловдив е най-голямото подобно съоръжение на Балканите.  Дължината й е 2 200 метра, широка е 120 метра и е дълбока 3 метра. Тук всяка година се провежда европейското първенство за мъже и жени по гребане. 

13. Пловдив е родният град на две спортни легенди– Стефка Костадинова, която държи световния рекорд за скок на височина, и футболистът Христо Стойчков.