Мафиотите, перачите на пари, терористите и данъчните измамници си имат любима банкнота. Всички представители на престъпния свят събират банкнотите от 500 евро, защото те са лесни за укриване и транспортиране. Информацията е от доклад на Националната банка на Италия от вече далечната 2010 година. Това е една от многото причини правоохранителните органи да искат банкнотата с номинал 500 евро да бъде премахната. 6 години по-късно обаче това все още не е станало.

Причината банкнотите с голям номинал да се предпочитат за престъпни деяния е елементарна - те просто по-лесно се сместват в куфарчета, когато се изисква пренос на големи суми. Поради тази причина широкото разпространение на банкнотата от 500 евро носи притеснения по отношения на борбата с прането на пари и финансирането на тероризма, посочват в доклада си от Националната банка.

Това доведе и до искания за премахването на банкнотата. Появи се информация, че от Европейската национална банка тайно са започнали с изкарването от обращение на банкнотата от 500 евро, макар официално решение за това все още да няма.

Това няма да е първият подобен случай. През 2000 г. Канадската национална банка изтегли своята 1000-доларова банкнота от обращение именно като част от борбата с прането на пари и организираната престъпност.

Проблемът с банкнотите с голям номинал не се ограничават само до тази от 500 евро. Латвийските 500 лати ($951) са най-скъпата банкнота в Европа, пише webcafe.bg. В света пък е сингапурската банкнота от 10 000 долара ($7248), макар тя да се използва рядко. След шестте най-търгувани валути най-скъпи са банкнотите от 500 евро и швейцарската купюра от 1000 франка, съобщава Националната банка на Италия. 100-доларовата банкнота е с най-високия номинал в САЩ.

Италианската мафия предпочита именно най-големите банкноти при прането на пари, тъй като може да транспортира големи количества пари в кеш без те да заемат много място. Не само на тях обаче банкнотата с висок номинал върши добра работа в нечистите сделки. Трафикантите на кокаин в Централна и Южна Америка събират банкнотите от 500 евро, тъй като те са по-лесни за транспортиране. Докато един милион долара в банкноти от $100 тежат около 10 килограма, то 1 милион в банкноти от 500 евро са малко повече от килограм и половина.

Още новини четете ТУК

TNS.bg