Всеки човек има по-изразени и индивидуални черти на характера, които се приемат от околните по различен начин. Някои ги смятат за нормални, други ги приемат като “лоши” спрямо своите възприятия. Факт е, че всички имаме недостатъци, но психолозите ни окуражават в тази насока. Те твърдят, че с малко самоконтрол и желание можем да извлечем много ползи от нашите “лоши” черти. Нека видим и как от най-често срещаните такива:

Инат

Инатът всъщност е пряко свързан с качеството упоритост и макар околните да смятат факта, че сме твърде инатливи, за нещо лошо и негативно, то ние можем да го приложим в сфери, които ще ни донесат развитие и успех. Важно е обаче правилно и обективно да прецените в кои ситуации си струва да се инатите и в кои е по-добре да позабавите темпото.

Разсеяност

Постоянно се разсейвате, не спазвате уговореното време, винаги изпълнявате задачите си най-бавно, приключвате последни на работа и т.н. - може би сте една идея по-лениви или разсеяни, но и това си има своите плюсове. От една страна, вие не сте толкова нервни и не се претоварвате, докато от друга страна, внимателното и по-бавното извършване на задачите е по-сигурен начин за тяхното перфектно изпълнение. Това, че сме по-разсеяни, всъщност ни помага и в творческите начинания - след като мислено сме напуснали реалността, ние попадаме в света на въображението и вдъхновението. 

Агресия

Не всички хора успяват да запазят самообладание в по-напрегнатите ситуации. Някои са твърде нетърпеливи и избухват на секундата. Този тип личности обикновено в момент на гняв изговарят всичко, което до момента са таели в себе си. Така че поне при тях трябва да сте сигурни, че не са лицемери и няма да скрият нищо от вас - макар че ще ви го кажат с малко по-груб тон и когато не са точно на себе си. 3 черти на женския характер, които мъжете винаги са харесвали

Бъбривост

Не всеки може да издържи безкрайните монолози на бъбривите хора, които обикновено не дават думата на никого друг. Но един по-мълчалив човек или интроверт със сигурност би оценил и дори завидял на това ви качество - уверено и спокойно да заговаряте на всяка тема и с когото и да било.

Егоизъм

Най-често близките ви ви обвиняват, че сте ужасни егоисти, но пък това неимоверно си има доста ползи за вас като личности - може да се съхраните, да умеете да отказвате на околните, да се грижите пълноценно за себе си и да не позволявате никой да ви се качва на главата.