Шоколадът поскъпва в световен мащаб, като това скоро ще се отрази и на България. Страната ни е сред първите по консумация на шоколад и сладки изделия, сочи статистиката.

Всеки българин изяжда между 13 и 18 килограма шоколад на година.

Средната цена на шоколада у нас е около 2,50 лева. Най-масово се ядат изделията от по 2 лева, но все повече нашенци се глезят и с шоколади от по 4-5 лева.

След последните увеличения на цената на какаото се предполага, че шоколадът ще поскъпне с около 50 стотинки в България, смятат експертите в бранша. Причината е поскъпващото какао, предаде "Всеки ден".

Резките промени на цените на суровините затрудняват германските производители на шоколадови изделия в усилията им да поддържат ниски цените на продуктите си.

Сложно е да се предвиди цената на съставките като какаото, лешници и бадеми, а 2015 г. се оказва изключително труда за шоколадовите компании, казват родни сладкари.

Цената на какаото се вдигна през юли до най-високото си равнище от четири години преди леко да се понижи през август. Шоколадовият производител „Линд Шпрюнгли" описа неотдавна тенденцията като „огромно повишение на цената" на фона на все още силно променливия пазар.

 Повишаващите се цени вече бяха почувствани от любителите на шоколадовите изделия „Линд" в магазините в Австрия и се очаква това да се случи и в другите европейските държави.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg