Всеки почитател на джина вероятно е опитвал мартини, негрони или джин сауър (gin sour). Последният, подобно на всички сауъри, се прави с лимонов сок, захарен сироп и яйчен белтък, като основният алкохол в случая, естествено, е сух джин.

И не че имаме нещо против традиционните сауър (кисели) коктейли, дори напротив - те са ни любими сред класиките, но една по-различна и съвременна версия на джин сауър успя да развълнува небцето ни. А тя си има и име, защото е съвсем отделен коктейл.

Имаме предвид London Calling. Той е създаден през 2002 г. от бармана Крис Джепсън от Milk & Honey - бар в престижния квартал Сохо в Лондон. Въпреки че заведението е вече затворено, питието става част от менюто на други места и си печели все повече и повече почитатели.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by William Stott (@architecture_of_the_cocktail)

И докато ние нетърпеливо чакаме да ни падне възможност да опитаме коктейла на място в бар в английската столица, можем поне да си го забъркаме у дома.

Ето я рецептата на коктейл London Calling от Tasting Table.

Какво ни трябва

  • 50 мл сух джин
  • 15 мл шери
  • 15 мл захарен сироп
  • 15 мл прясно изцеден лимонов сок
  • 2 капки портокалов битер

Какво ги правим

В шейкър с лед слагаме всички съставки и разклащаме, докато се охладят и смесят добре. След това прецеждаме напитката в предварително охладена чаша (подходяща е например такава за мартини) и по желание украсяваме с резенче от кората на грейпфрут.

 

Източник: Lifestyle.bg