Двуместно летящо такси беше успешно тествано в Дубай , предлагайки поглед към бъдещото градско пътуване .

Тъй като градовете стават все по-натоварени на земята, китайската компания XPeng Inc ще се надява, че техният напредничав транспорт може да бъде отговорът.

XPeng X2 е проектиран да превозва двама пътници в небето в летяща кола. Задвижван от електричество, той не само ще спести място по пътищата, но и ще намали въглеродните емисии в градските райони.

Много малко летящи автомобили са успешно тествани, въпреки различни подобни програми, които в момента се прилагат по света.

Двуместната летяща кола се държи високо от осем витла, достигайки максимална скорост от 80 мили в час. Като eVTOL (електрическо превозно средство за вертикално излитане и кацане), той може да излита от едно място, без да се нуждае от писта, като се поддава на компактни градски пространства.

Все пак не всичко е розово за летящите таксита. Все още има много препятствия по пътя на широкото разпространение, като проблеми с инфраструктурата, проблеми с безопасността и проблеми с живота на батерията.

Китайската компания планира да работи с регионалните и националните правителства, за да види как градските пространства могат да направят място за летящи таксита, но все още има много неща за разглеждане.

Дори спазването на правилата за въздушно движение би представлявало достатъчно предизвикателства. XPeng Inc също предположи, че нейните летящи таксита в крайна сметка ще бъдат автономни за по-добра безопасност, но като се има предвид, че много членове на обществото не се доверяват на самоуправляващи се коли, които имат и четирите колела здраво на земята, приемането на автономни летящи коли е вероятно много далеч.

Според XPeng Inc, 90-минутният тестов полет все пак е „важна база за бъдещото поколение летящи автомобили“. Сега, когато технологията е успешна, може да започне работа по инфраструктурата, за да стане практична.