Етажерките за стена май са последното нещо, за което мислим като обзавеждаме дома си. За нас те са една удобна и практична мебел. Не струват много, монтират се лесно, а и в същото време побират толкова много неща. Но дали не можем да ги използваме, за да преобразим дома си?

В действителност, незабележимите ужким етажерки за стена вършат не само прекрасна работа при събирането на всевъзможни дреболии, но и могат да станат любопитен акцент в интериора и да привлекат вниманието, пише obzavejdane.net. Дори да ги оставим за последно, за да наредим върху тях джунджурии като снимки, сувенири или козметика, добре е да ги подберем така, че да носят радост за окото, а не само да пестят пространство.

Ползите да имаме етажерки за стена са неоспорими:

–           Лекота – могат да се направят в различен дизайн, а и са лесни за монтиране и окачване

–           Не заемат място, но на тях важните дреболии са винаги на една ръка разстояние

–           Чрез тях хитро може да разделим всяка стая на зони–зона за четене, зона за почивка, зона за гости и т. нат.

–           Колкото и да са ефектни, никога не струват толкова, че да не можем да си ги позволим

–           На пазара има толкова изпипани образци, че могат да послужат и за декоративна цел

Размери за изработване

Височина – най-често етажерките за стена се поставят на 1.80 м от пода

Дължина – когато ги използваме за подредба на книги, обичайния размер е 90 см., но ако заемат цялата стена, спокойно можем да ги проектираме до два, че дори и до три метра

Дълбочина – стандартният размер на плоскостта стига до 45 см, но ако ще подреждаме само книги – изберете такива с размер – 25-30 см.

Разстояние между рафтчетата – Пресметнато е, че най-удобното разстояние е 35-40 см., но и тук може да се направи компромис. Целта е да са удобни за ползване, а това усещане е индивидуално.

Материали за изработване и видове на етажерки за стени

Най-практични за домакинствата, естествено, са класическите – дървени етажерки или тези направени от МДФ – плоскости. От няколко десетилетия ползваме и метални, и пластмасови. Въпрос на вкус, но специално за килерите и дрешниците е най-практично да се вземат тези, които са изработени от най-здрав материал.

Етажерки за стена 2

Практичността на етажерките за стена е неоспорима. Те са като малки шкафчета – побират куп вещи, но с дребната разлика, че заемат малко място. Всяка средностатистическа домакиня ще ви го каже, но само тази с око на дизайнер ще избере най-подходящите за стаята.

Декоративни етажерки за стени

Основната им функция, вижда се, не е да бъдат затрупани с всевъзможни дребни вещи, а да са атрактивен акцент в стаята, където ще са монтирани. Обикновено декоративните етажерки могат да бъдат от ковано желязо, или с интересна дърворезба. И единствената вещ, която можете да си позволите да разположите върху тях е ваза с цветя или в краен случай някой свещник.

Нищо друго.

Дизайнерите на мебели напоследък доста често пускат на пазара оригинални и провокативни модели, които са почти като произведение на изкуството. Може да нямат особено практическа полза, но бъдете сигурни – идеални са за основа на декора и събират всички погледи.

Съвет: Ако пространството ви е малко и искате да съберете повече неща, не монтирайте декоративни етажерки по стените, освен, ако не сте сигурни, че имате достатъчно място. Те са подходящи за големи домове, подбират ги и живеещи самостоятелно млади хора, хора на изкуството, или ги избират за офиси, където работят хора от шоубизнеса, рекламата и модата, тъй като се използват именно с рекламна и декоративна цел.

За хората с по-класически вкус е особено провокативна идеята да се слагат етажерките… върху вратите. Да, съвременното строителство невинаги предлага комфорт и пространство. Подобен тип етажерки са просто поредната идея на предприемчивия градски човек да спечели глътка въздух и сантиметри лично пространство.

Етажерки за стена 3

Не поставяйте рамки на фантазиите си дори да сте хора, които разполагат със стандартно семейно жилище. Изберете асиметрични етажерки на стените и ги монтирайте, така че да изглеждат нестандартно. Така се постига приятен за окото ефект и дори илюзия за обем.

Етажерките за стени е добре да се съобразят и с вида на стаята, където ще ги поставим. В детската стая, например, те са безценни – върху тях се нареждат купищата книжки, учебни помагала, или отряда от плюшени играчки. Те обаче трябва да са поставени на височина, която да отговаря преди всичко на малкия им стопанин, за да може сам да си взима нещата и съответно – да ги подрежда, след като му свършат работа.

Етажерки за стена 4

В хола, етажерките за стена се ползват като малка библиотека. Там подреждаме книгите и списанията, семейните фотографии или сувенирите от пътуванията ни. В спалнята са място за личната козметика и личните аксесоари. В банята на етажерките за стени поставяме т.нар „бяла козметика”, лекарствата, а понякога и опасните препарати, които трябва да са далеч от детските ръчички. На терасата, която сме обособили като трапезария, или лятна кухня, можем да сложим портативен телевизор, сервиз за кафе, подправки и съдове за хранене. В коридора, на етажерките обикновено разполагаме осветителни тела, стационарния телефон, различни декоративни елементи и саксийни цветя. В преустроената в кабинет стая те имат чисто практически функции – съхраняват служебната документация, архива, фирмени награди, купи и други подобни вещи.

Сами се убедихте, че наглед незначителните етажерки на стените са лесно, бързо и икономично решение на вашия проблем с липсата на пространство в дома ви. Те обаче са и ефектен начин да подчертаем характерния интериор в жилището, и хитър начин да прикрием несъвършенствата, и възможност да променим визуално големината на помещението.

Етажерки за стена 5

И накрая няколко интересни идеи. За да създадете оптическа илюзия за обем, монтирайте етажерките като комбинирате по-тесни и по-широки етажерки в един и същи цвят. Така можете фигурално да създадете нестандартно пано на стената, където да съхранявате най-ценните си вещи.

Етажерки за стена 6

Минималистичния стил се подчертава най-добре от стъклото. Монтирайте на стената дървена плоскост, а за рафт използвайте стъкло – резултатът ще ви изненада и то много приятно.

Етажерки за стена 7

И едно предложение за всички индивидуалисти – ако ви е писнало от праволинейните и изчистени модели, последвайте личния си вкус. Вече се предлагат разнообразни етажерки за всеки вкус – можете да използвате дори етажерка Батман за стената си, или пък дърво за книги. Важното е да ви е полезно и да ви харесва как изглежда.

TNS.bg