Една от големите икони на съвременното кино - Мерил Стрийп празнува 70-ти рожден ден. Стрийп е считана за най-великата жива актриса и една от най-великите на всички времена.

Мерил Стрийп е родена в град Съмит, Ню Джърси, но е израснала в Бернардсвил. Баща й е от германски и швейцарско-германски произход.

В Бернардсвил Мерил Стрийп е посещавала местното училище Bernards High School. Сред нейните приятели е имало католици и редовно е присъствала на литургиите им, защото ѝ е харесвало. Получава бакалавърска степен по актьорско майсторство от Васар Колидж през 1971 г. По-късно става магистър по изкуства в Йейл. Докато е в Йейл, играе най-различни роли на сцената: от Елена в „Сън в лятна нощ“ до осемдесетгодишна жена в инвалидна количка в комедия, написана от неизвестните тогава драматурзи Кристофър Дъранг и Албърт Инурато, пише Нова телевизия.

Първите ѝ известни роли са в „Ловецът на елени“ (1978) и „Крамър срещу Крамър“ (1979). И двете ѝ носят номинация за „Оскар" и първа статуетка за „Крамър срещу Крамър“ в категория най-добра поддържаща женска роля. С 19 номинации за 35 години Стрийп държи рекорда за човек с най-много номинации за „Оскар" (независимо мъж или жена) в историята на киното.

Има също 26 номинации за „Златен глобус" за периода след 1979 г., от които печели 8. За тази награда също има повече номинации от всеки друг актьор. През 2003 и 2009 г. е номинирана по два пъти в различни категории, а през 2010 г. е номинирана два пъти в една и съща категория, когато печели „Златен глобус" за главната женска роля в мюзикъл или комедия, където се състезава със себе си, Джулия Робъртс, Сандра Бълок и Марион Котияр.

"Всичко, което ни прави щастливи, е много просто: любовта, сексът, храната. Всичко останало - властта, влиянието, силата - всички тези неща могат да вземат превес над това, което наистина си струва в живота. Но докато имаме какво да ядем и покрив над главата си, докато жизнените ни нужди са задоволени, това, което ни прави най-щастливи, е много просто.", казва простичко за нещата от живота Мерил Стрийп в интервю.

"Искам да живея живота си, докато съм жива. Всичко, което правим и казваме, оставя следа след нас. Просто се отпуснете и се възползвайте от всичко.", казва в друго интервю актрисата. И добавя: ""Добре е да прегърнеш остаряването. Животът е безценен и когато си загубил много хора, си даваш сметка, че всеки ден е дар. Затова ценете днешния ден и живейте всеки миг. И не съжалявайте, че остарявате - това е привилегия, която на мнозина е отказана!"