„- Скъпа, ще отскоча до спортния център да поплувам, а после ще се отбием да пийнем по чаша вино".

- Добре, скъпи, аз ще бъда в термите, чакат ме за масаж.”

Така вероятно е звучал разговорът в някое от патрицианските семейства, обитавали луксозните вили в древния пристанищен град Херкулан на 24 август, 79 година след Христа.

Този ден обаче се оказва последният в живота на хиляди хора, населявали Херкулан и Помпей. Избухва вулканът Везувий и двата града остават затрупани под тонове лава и пепел.

Вулканът се събужда внезапно. Никой не подозира, че в гърлото на Везувий клокочат тонове гореща лава. Повечето са забравили земетресението, станало 17 години по-рано. Изригването започва с трясък от изхвърчането на тапата от втвърдена лава. От кратера изригват огромни количества пепел, лава и газове. Черните облаци са пренесени от вятъра в посока на Помпей. Скоро след изригването над града завалява пемза, парчетата от която падат като смъртоносни куршуми със скорост около 200 км/ч. Пепелта, носена от вятъра, стига до остров Капри и до вътрешността  на страната на стотици километри от епицентъра. Изригването продължава цели 24 часа. То е описано от писателя Плиний Млади, който гледа от „първия ред” представлението. Междувременно чичо му Плиний Стари, който по това време е префект на римската флота, е погребан от вулканичната пепел.

Загиват около 10 хиляди човека, но благодарение на вулкана, Помпей и Херкулан остават най-добре запазените антични градове, които днес са превърнати в музеи на открито.

Двата града никога не са възстановени и постепенно потъват в забрава, за да бъдат открити чак през XVIII век. Фермер, който копал кладенец в двора си, случайно попаднал на една от вилите. През 1709 г Херцогът на Елбьоф Емануел Морис, който имал вила в Портичи, чул за находките и купил имота. Започва да копае и се натъква на десетки статуи, колони, които разполага във вилата си в Портичи. По това време кралят на Неапол Шарл VII разбира за стойността на находките, откупува земята с намерението да продължи издирването на старини.

Херкулан е открит много по-рано от Помпей, както и че разкопките му са били много по трудоемки от тези на в пъти по-известния му брат по съдба. Много по-малки по мащаб са били разкопките на Херкулан, но пък са много по-добре запазени.

Според легендите Херкулан (Херкуланеум) е основан от самия Херкулес след един от неговите подвизи. Според историците обаче той е създаден от племето Оски VIII в пр. Хр., а по-късно е включен във владенията на Етруските и Самнитските владения.

През I век Херкулан е малък, но луксозен морски курорт, който е любимо място на богатите римски патриции, които вероятно са оценили забележителната гледка към Неаполския залив.

Запазеният град разказва историята на римската цивилизация от първо лице. Къщите са изключително добре запазени, стените на някои все още пазят прекрасните стенописи и мраморните подове. Базилики,  пекарни, магазини за вино, пазар за зеленчуци, фитнес център с басейн, бани със сауни, винарни и дори ресторант за храна за вкъщи. Това са само част от разкритите и съхранени обекти.

Макар и обирани в древността, Помпей и Херкулан са съхранили безценни произведения на изкуството – статуи, мозайки, стенописи. Повечето от тях се намират в Архелогическия музей в Неапол.

Отделът, посветен на мозайките, изкопани от Помпей, разкрива очарователни, интимни страни от живота в този процъфтяващ, изтънчен град, преди да бъде унищожен завинаги от изригването на Везувий през 79 г.

В музея се намира и прочутата Тайната галерия (Cabinetto Secreto), отворена през 1999 г. В две зали са събрани повече от 200 еротични фрески, мозайки и статуи.

През 1819 година, когато крал Франсоа от Неапол посещава изложбата на Помпей със съпругата и дъщеря си, той е толкова смутен от еротичните произведения на изкуството, че нарежда да бъдат заключени в таен кабинет и да се позволява достъп до тях единствено на "хора в зряла възраст и уважаващи морала".

80 истории за съблазън в галериите на музея

"Amori divini" е експозицията , която разказва древногръцки митове за съблазън и трансформации. Тя събира приблизително 80 произведения на изкуството, включително картини, скулптури, бижута и орнаменти от античноста , както и картини и скулптури от 16-ти и 17-ти век на прочути художници.  Селекцията е направена от Анна Ангуисола и Кармела Капалди и събира прочути шедьоври от известни музеи в света и частни колекции. Тя продължава до 16 октомври 2017 година.

Вдъхновение от разкопките в Помпей, изложбата отвежда посетителите на пътешествие през любовни митове, в които поне един от героите се превръща в животно, растение, обект или атмосферно явление.

Античните съдове и мозайки разказват за "откраднатата любов"от  гръцките митове като тази на Ганимед и другата за "отказана любов", като тази на Дафне и Аполон и на Ехо и Нарцис - ниимфите, толкова скъпи за Овид и римляните, за похищението на Европа от Зевс, превъплатен в бик, за „златния дъжд” паднал върху Даная. Стаите, в които се провежда изложението, са украсени с инкрустации от геометрични мраморни подове и стари мозайки, включително и от панорамата на вила Папир в Херкулан.