Често обичаме да говорим с кучетата си, дори и да не получавам отговор. Поне не с думи. Неслучайно ги наричаме –„най-добрият приятел на човека”. Ново изследване доказва, че четириногите любимци ни разбират по-добре, отколкото може би предполагаме.

Идеята за експеримента хрумва на една от учените в  Eotvos Lorand University, която идва от Мексико в Будапеща преди няколко години и взима със себе си кучето си. Един ден тя се замисля дали то разбира, че хората около тях сега говорят на различен език.Така изследователите  провеждат експеримента, в който участват 18 кучета. На тях им пускат откъси от "Малкия принц" на френски и унгарски език и наблюдават как реагират мозъка им, използвайки скенер. А проведеното изследване е първото, което установява, че мозък, различен от човешкия, може да различава чуждите езици.

Те доказват,че колкото по-възрастни са кучетата, толкова по-добре мозъкът им успявал  да различи  езиците. Това е така, защото през живота си домашните любимци възприемат слуховите модели на езика, който чуват ежедневно. И колкото повече време продължава това възприятие, толкова по-лесно и ефективно те разпознават въпросния език, предава Reuters.