Крещенето депресира кучетата, като ги наплашва дългосрочно. Търпеливостта е далеч по-превъзходен метод за обучението им, сочи ново проучване.

Изследователи, ръководени от биолога Ана Катарина Виейра де Кастро от Университета в Португалия изследват 42 кучета от училища, които използват обучение, основано на възнаграждения, и 50 кучета от училища с по-твърди методи за възпитание.

От експеримента става ясно, че обучените с викове животни са по-стресирани, като в слюнката им са открити по-високи нива на кортизол.

"Нашите резултати показват, че кучетата-компаньони, обучени с по-агресивни методи, са в по-лошо благосъстояние в сравнение с кучетата-човешки спътници, обучени чрез методи, основани на възнаграждение и добро отношение, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план", споделят изследователите.

Кученцата със спокойни, нежни учители обаче, се справяли по-добре с поставените им задачи, като например да намерят купа с наденица в нея - в помещение с празни, но намазани с колбаси купички, предаде БГНЕС.

По-сурово обучените кучета били по-бавни при намирането на купата с лакомство, което авторите интерпретираха като доказателство, че преживяванията им са ги направили по-депресирани, по-малко надеждни кучета. Биолозите също анализирали кучетата по време на обучение, констатирайки „стрес-поведение“ като облизване на устните, вдигане на задните лапи, прозяване и скимтене.