Малко котенце оцеля след цял ден возене под капака на лека кола. Собственикът на автомобила Иван Цветанов чувал мяукане от предната част, но до последно и през ум не му минало, че то може да е от животинка.

Когато вечерта паркирал пред блока си в Пазарджик, отворил да провери, а обезумялото от страх коте с настръхнала козина се изстреляло като тапа от шампанско и се шмугнало в мазето, разказва Дарик. "През цялото време си мислех, че полудявам и ми се причува", разказва Иван. "На отиване се обаждаше по-рядко, но на прибиране, когато явно беше огладняло и изплашено, не спираше да издава жалостиви мяукания".

Животинчето е едно от малките на бездомна котка, която съседи на Цветанов хранят. Вероятно заради захлаждането на времето е потърсило топлинка в колата, а когато двигателят отново е забръмчал, се е спотаило в празнина до акумулатора. Извадило е късмет, че не е тръгнало към движещи се части, те са можели да го наранят фатално.

На Иван това му се случва за пръв път, но за автомонтьорите е дежа вю. Неведнъж майстори в сервизите се натъкват на ужасяващи гледки – смазани от ремъците котки. В студено време те се промъкват под капака на топло до току-що изгасения мотор. После в опит да избягат стават жертва на въртящи се елементи. Други пък се качват върху предните гуми и биват убити след потеглянето. От сервизите съветват всеки път преди тръгване да почукваме по капака и страничните ламарини, за да прогоним настанилите се животни и да спасим живота им.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg