Международна изложба на котки ще зарадва жители и гости на столицата този уикенд. Посетителите на Националния музей "Земята и хората" ще могат да видят изобилие от екзотични породи - Мейн куун, Донски сфинкс, Сибирска котка, Норвежка горска котка, Британска късокосместа, Руска синя, Сиамска котка, Кимрик, Персийска котка, Девон рекс, Бенгалска котка, Манкс (котка без опашка) и други.

Породите ще се състезават за титлата "Най-красива котка". Най-малките участници са на възраст 4 месеца. Те ще мерят сили в конкурси за най-красиво коте, в различните категории, определени от техните породи. За трети път се организира отделен конкурс за най-малките и подрастващи котенца, на възраст от 4 до 10 месеца - Best Baby.

Котките са разделени освен по породи и по възраст. Най-възрастната котка ще получи наградата "Ветеран" на изложбата.
Животните се оценяват по стандартите за породи, определени от Европейската Федерация по Фелинология (FIFe), чийто член е НФФе. Всеки стандарт за порода е приет и одобрен от специална комисия.

Голямата изненада в тазгодишното издание е родният котарак Бенджамин. Той е първата българска котка, която е световен шампион на най-голямата международна изложба за родословни котки. Събитието се проведе на 27 октомври в германския град Фрайбург. Бенджамин е от породата британска късокосместа златна чинчила. 

"Много сме щастливи за него и собствениците му! Той ще получи специална награда от НФФе, която ще му бъде връчена лично в събота по време на Бест ин Шоуто", коментират организаторите на изложбата.

Специален гост на събитието е и домашната котка Дору. Тя ще получи награда "За котките с кауза". Животното е спасено от улицата. По-късно стопаните й разбират, че е глуха. 

Любителите на мъркащите животни ще могат да разгледат и щандове на различни фирми за котешки храни и аксесоари. Ще има много викторини и игри с награди, както и томбола. WWF също ще имат специален щанд на събитието.

Изложбата отбелязва и 15 години от международното признание на Националната Федерация по Фелинология. Членовете на международното жури, което ще оценява четириногите, са Жоел Мони, Исабел Маяр Киавуцо и Вендел Ступ от Швейцария, Анжела Фомичева от Латвия, която е пробационен съдия и Христо Симеонов, който е студент-съдия.

По време на изложението котките са в специални клетки, в които имат осигурено пространство за сън, тоалетна и храна. Участието на повечето котки е за двата дни на изложбата. За осигуряване на максимален комфорт и намаляване нивото на стрес, клетките са покрити от трите страни. Така се избягва прекият контакт с ръце между посетителите и котките.

 

Всеки, който иска да посети изложбата, може да го направи между 10:00 и 17:00 ч. в събота и неделя. Цената на индивидуален ходен билет е 6 лв., семеен билет - 7 лв. за всички, за ученици, студенти и пенсионери - 2 лв. и по 1 лв. за членове на групи от и над 10 човека.
 
 Мейн куун
 
Сибирска котка
 
Девон рекс
 
Кимрик
 
Норвежка горска котка
 
Британска късокосместа