Сателитните показания разкриват космически ураган в горните слоеве на Земята, изграден от плазма. Регистрирани са още валящи електрони вместо вода. Учените, водили проучване по случая, потвърждават съществуването на космически урагани с маса от близо 1000 км, забелязана над Северния полюс.

Изследователи, водени от китайския университет в Шандонг, са използвали сателитни данни, за да идентифицират космическия ураган, установявайки, че това не е вихрен модел на въздух, а на йоннизиран газ от плазма. Забелязано било да „валят“ електрони вместо вода и в продължение на близо осем часа, преди да се разпадне.

Професор Майк Локууд, космически учен от Университета в Рединг, коментира,  че ураганите могат да бъдат универсално явление на планетите и луните с магнитни полета и плазма.

 „Досега не беше сигурно, че дори съществуват космически плазмени урагани, така че да се докаже това с толкова поразително наблюдение е невероятно. Тропическите бури са свързани с огромни количества енергия и тези космически урагани трябва да бъдат създадени чрез необичайно голям и бърз трансфер на слънчева вятърна енергия и заредени частици в горните слоеве на Земята“, коментира Локууд.

Той пояснява, че плазма и магнитни полета в атмосферата на планетите съществуват в цялата Вселена, така че откритията предполагат, че космическите урагани трябва да бъдат широко разпространено явление.