До момента сънищата остават една от загадките за учените и не само. Те са до такава степен обвити в тайнственост, че не се знае със сигурност дали всеки човек в действителност събува или не. Знаем, че всеки преминава през фаза на дълбок сън. Но дали тези, които твърдят, че никога не сънуват, наистина не го правят, или сънуват, но просто нищо не си спомнят, когато се събудят... Дори и механизмът, чрез който сънищата се формират в мозъка, все още се проучва.

Въпреки това, много невролози отдавна вярват, че кошмарите ни позволяват да се подготвим за потенциално опасни ситуации, преди да са се появили в реалния живот.

Изследователи от Женевския университет, университетските болници Женева и Университета на Уисконсин в САЩ правят проучване, по време на което карат доброволците да носят слушалки, които усещат електрическата активност в мозъка на човека, докато спят. Учените будят доброволците многократно през нощта, за да им зададат поредица от въпроси, като дали са сънували и дали този сън ги е изплашил, написа lifestyle.bg.

Те открили, че по време на "страшните" сънища, две области на мозъка на субектите са били особено активни: инсулата и цингуларната кора. През деня инсулата участва в идентифицирането и оценяването на емоционалните реакции, докато цингуларната кора е отговорна за подготовката на физическата реакция на тялото при заплахи, казано с други думи - дали да се бори, или да избяга.

Учените установяват също, че пациентите, които имат повече кошмари, проявяват повече активност в медиалния префронтален кортекс -  част на мозъка, за която е известно, че намалява чувството на страх.

На базата на тези проучвания, изследователите установяват, че кошмарите всъщност ни учат как да реагираме в някои ситуации и ни подготвят да се изправим пред опасности и в реалния живот, заключват от Science Focus.