Температурите това лято ще се доближат до тези от лятото на 2000 г. - най-горещото време през последните 30 години. До към 43 градуса се очакват в събота и неделя и тогава стойностите ще бъдат най-високи.

Ако сте на климатик и се чудите дали да го оставите да работи през цялата гореща седмица, съветът на техниците е: „Да!“.

Прогнозата за горещо време засили интереса към климатиците. Когато климатикът е инверторен, той по правило не се изключва и се оставя да работи денонощно. Прозорците се отварят само, за да се проветри и след това се затварят, за да може помещението да се аклиматизира.

„Хиперинверторните климатици могат да влязат в консумация под сто вата на час, с което попълват само температурните загуби реално“, обяснава техникът Огнян Личев, цитиран от БТВ.

Един киловат електронергия е 20 стотинки. 100 вата на час разход на климатика прави 2 стотинки на час. За двайсет и четири часа - 48 стотинки, но това е при най-добрите, така наречи хиперинверторни климатици.

„От по-ниския ценови клас не могат да достигнат такива стойности“, допълва техникът.

300 вата на час означава, че климатикът ви харчи ток за 6 стотинки на час, а за двайсет и четири часа - 1 лев и 44 стотинки. За една седмица - 10 лева.

Толкова ще ви струва горещата седмица, която започна - 10 лева, ако се охлаждате с климатик и той работи непрекъснато.