Водата за уста е един от най-популярните продукти за устна хигиена, с който неутрализираме бактериите в устната кухина. По-голямата част от марките обаче съдържат алкохол и други съставки, които мнозина не искат да използват редовно, затова и търсят по-натурални заместители. Е, със сигурност не ни е минавало през ума, че може да използваме зеленчуков сок например.

Изследователи от University of the West of Scotland установяват, че молекула, наречена нитрат, която се намира в листните зелени зеленчуци, има по-малко странични ефекти и е по-полезна за оралното здраве от популярни води за уста на пазара.

Учените провеждат експеримент с професионални спортисти, които по време на състезание приемат специални енергийни гелове с високо съдържание на захар. И доказват, че сокът от цвекло предпазва зъбите от киселинни спортни напитки и въпросните захарни гелове. Затова се предполага, че може да се използва като превенция срещу развитието на кариеси. 

Въпреки това точно сокът от червено цвекло не е добра идея да използваме за изплакване на зъбите, защото може да доведе до тяхното оцветяване. Вместо това е по-добре да заложим на други листни зеленчуци като спанак и зеле, които също съдържат въпросните нитрати.

Техният ефект се дължи на това, че се превръщат в азотен оксид в устната кухина. А той помага да се спре свръхрастежа на лошите бактерии и намалява киселинността, като по този начин неутрализира предпоставките за кариеси или заболявания на венците, обяснява Daily Mail. 

Освен това липсва един страничен ефект от използването на вода за уста с хлорхексидин. И това е, че се премахват както лошите, така и добрите бактерии в устната кухина. И така учените смятат, че се подсилва и антимикробната резистентност, която и без това сега е наболял проблем.

Нитратите пък успяват да култивират здравословен баланс между добри и лоши микроорганизми в устата. Дори предишни изследвания показват, че пиенето на сок от маруля в продължение на две седмици намалява възпалението на венците и повишава нивата на добри бактерии при пациенти, страдащи от заболяване на венците. Затова цвеклото може да не е най-добрият избор, но здравословна алтернатива за устна хигиена все пак има.

 

 

Източник: lifestyle.bg